Subota 23.04.2011.
17:27
Vestionline

Prvi napad "predatora" na Libiju

"Prvi napad 'predatora' dogodio se u ranim popodnevnim satima po lokalnom vremenu", naveo je portparol američke vojske u saopštenju, dostavljenom agenciji AFP.

"Predatori" nad Avganistanom, sada i iznad Libije

Portparol je dodao da neće biti objavljeni detalji napada, tačnije gde se napad odigrao i šta je bila meta.


Američki predsednik Barak Obama odobrio je upotrebu "predatora", naoružanog raketama "helfajer" zbog humanitarne situacije, izjavio je u četvrtak uveče američki sekretar za odbranu Robert Gejts.

Kod "predatora" je jedinstvena njegova sposobnost da leti na manjim visinama, zbog čega ima bolju vidljivost meta. "Predatori" su zato pogodni za urbane oblasti.


Pobunjenici zauzeli Misratu?

Portparol libijskih pobunjenika objavio je danas da je Misrata oslobođena i da su porazili libijsku vojska poražena u tom trećem po veličini gradu u Libiji.

"Misrata je slobodna, pobunjenici su pobedili. Što se tiče Gadafijevih snaga - neki su poginuli, a drugi beže", izjavio je agenciji Rojters portparol pobunjenika Gemal Salem.

Salem je dodao da se libijska vojska zadržala na obodima grada, odakle može da ga bombarduje.

Za sada nema nezavisne potvrde ove informacije, ali su libijski vojnici koje su zarobili pobunjenici u Misrati rekli da je vojsci naređeno da se povlači.

U međuvremenu, lekar bolnice u Misrati izjavio je agenciji AFP da je najmanje 10 osoba poginulo, a 50 povređeno jutros u borbama u gradu.

2024 © - Vesti online