Subota 23.04.2011.
16:48
Vestionline

Kako Hrvatska ruši Gadafija?

Meta: Moamer el Gadafi

U Ministarstvu ističu da se hrvatski predstavnik nalazi u Centru za združene vazdušne operacije 5 u okviru baze Pođo Renatiko na severu Italije. Baza je smeštena oko 30 kilometara severno od Bolonje i jedna je od ključnih komandnih mesta iz kojih se svakodnevno kontroliše zona zabrane leta iznad Libije.

Operacija se vodi iz Združene komande u Napulju, vazdušnim operacijama upravlja se iz sedišta zračnih snaga za južnu Evropu u Izmiru, a taktička kontrola, odnosno kontrola u realnom vremenu zadatak je centra u kome je angažovan i pripadnik hrvatskih oružanih snaga.

Nakon ulaska u članstvo, Hrvatska je prihvatila obavezu popunjavanja određenog broja pozicija u komandnoj strukturi Saveza.

Dodeljeno joj je 25 pozicija uz jednu vodeću nivoa generala pa je prošlog leta Ivan Beneta postao prvi hrvatski general na komandnoj dužnosti u komandnoj strukturi NATO-a.

Novu dužnost preuzeo je u Komandi savezničkih operacija (SHAPE) u belgijskom gradu Monsu, a tu poziciju Hrvatska rotaciono deli s albanskim partnerima, piše list.

"Hrvatski oficiri popunjavaju dodeljene pozicije na kojima je trenutno deset oficira i podoficira. Namera je da do kraja godine Hrvatska ima u NATO-ovoj komandnoj strukturi 18 pripadnika, dok bi se tokom 2012. dostiglo planiranih 25 plus jedan", ističu u ministarstvu odbrane.

U hrvatskom ministarstvu odbrane ističu da je Hrvatska na osnovu procene korisnosti počela upućivati i popunjavati dobrovoljne nacionalne doprinose, odnosno pozicije pri NATO-ovoj komandnoj strukturi na kojoma je trenutno pet oficira.

Hrvatski predstavnici raspoređeni su u komandama NATO-a po svim nivoima, od strateške (SHAPE), preko operativne pa do nižih komandi i organizacija, piše list.

"Vjesnik" prenosi stav ministarstva odbrane da Hrvatska nije istakla nikakvu ponudu NATO-u koja bi podrazumevala snage u području operacije u Libiji, pa tako ni angažman helikoptera.

Nekad braća: Moamer el Gadafi i bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić

Hrvatska je ranije deklarisala dva helikoptera, ali u okviru Nordijske borbene grupe koja je deo koncepta borbenih grupa EU. Jedinica Postrojba je u punoj spremnosti do kraja juna.

U ministarstvu ističu da je EU počela preliminarno planiranje operacije zaštite humanitarne pomoći za Libiju, ako, slično kao i kod NATO-a, UN iskaže potrebu za time.

"Svaki angažman Nordijske borbene grupe podrazumeva prethodni poziv i odluku EU i saglasnost svih članica određene borbene grupe", ističu u ministarstvu i naglašavaju da o eventualnoj upotrebi hrvatskih helikoptera, baš kao i svih drugih delova Hrvatske vojske u operacijama van državnih granica, odlučuje Hrvatski sabor.

2024 © - Vesti online