Subota 23.04.2011.
02:33
Vestionline, Beta

Sarkozi želi da poseti Bengazi

Nikola Sarkozi, predsednik Francuske

Sarkozi je "u načelu" prihvatio poziv predsednika Prelaznog nacionalnog saveta Mustafe Abdela DŽalila, sa kojim je u sredu razgovarao u Parizu, ali još nisu utvrđeni datum, niti detalji posete, preneo je Frans pres.

Francuski predsednik je, takođe, rekao da se zalaže za odmrzavanje sredstava libijskog režima kako bi bila prebačena Prelaznom nacionalnom savetu.

Francuska je 10. marta postala prva zemlja koja je priznala Prelazni nacionalni savet, koji upravlja na teritorijama pod kontrolom pobunjenika, kao legitimnog predstavnika libijskih građana.

Posle nje to su učinili Katar i Italija.

Francuska ukida Šengen?

 

Šengenska viza

Francuska je razmatrala da privremeno obustavi primenu sporazuma o bezviznom prelasku granice zbog priliva imigranata koji dolaze iz Tunisa i Libije preko Italije, saopšteno je u petak iz kancelarije predsednika Nikole Sarkozija.

 

 

 

Pariz je optužio Rim da zloupotrebljava Šengenski sporazum tako što izdaje privemene boravišne dozvole i putničke isprave ovim imigrantima, znajući da će Tunišani koji govore francuski jezik otići u Francusku.

 

Od januarskih nemira u Tunisu, u kojima je zbačen presednik Zine El Abidin Ben Ali, do obala Italije došlo je više od 20.000 imigranata, a italijanske vlasti izdale su im boravišne dozvole u trajanju od šest meseci.

 

Francuska ima bliske veze sa Tunisom, svojom nekadašnjom kolonijom, a mnogi imigranti imaju prijatelje i rođake u Francuskoj, podseća AFP.

 

Francuske vlasti su prošle nedelje, kao odgovor na protest aktivista koji podržavaju Tunišane, zabranile prolazak svih vozova iz Italije na jedan dan, što je izazvalo oštru reakciju Rima, koji smatra da se na taj način krše zakoni Evropske unije.

 

Francuska tvrdi da u potpunosti poštuje Šengenski sporazum i traži da imigranti dokažu da poseduju dovoljno finansijskih sredstava za život, a na granici sa Italijom postavila je patrole.

 

Ukoliko nemaju takvih sredstava, "vratićemo te ljude u Italiju", rekao je francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean.

2024 © - Vesti online