Subota 23.04.2011.
08:50
Vestionline

Mađarska: Romi beže od "logora za obuku"

Romi prinuđeni da napuste svoja ognjišta
 

"Održavanje reda je isključivo pravo države. Država to pravo neće prepuštati drugima", rekao je portparol premijera Mađarske Viktora Orbana.

Iz sela Đonđiospata na severoistoku Mađarske 300 romskih žena i dece izbeglo je zbog povratka ekstremno desničarske "milicije" koja u blizini želi da organizuje "logor za obuku", rekao je za Frans pres predstavnik romske zajednice.

Nakon prošlonedeljne zabrane vlasti da patroliraju ulicama, "milicija Vedero" je saopštila da će tokom vikenda imati "logor za obuku" nedaleko od naselja od 2.800 stanovnika od čega je oko 450 Roma.

Romi su odlučili da ostanu u naselju, ali su žene i deca odvezeni u pet autobusa Crvenog krsta.

"Oni su u strahu i verujemo da će biti bezbedniji ako odu", rekao je za AFP predstavnik Roma Janoš Farkaš. Žene i deca su u kampu u mestu Šileberc pokraj Budimpešte rekao je predstavnik Crvenog krtsa.

"Milicija Vedero", deo ekstremno desničarske organizacije Jobik i čiji članovi nose uniforme nalik vojnim, patrolirala je prošlog meseca ulicama Đonđiospate da bi, kako su rekle njihove vođe, "uspostavili red".

Lokalna policija nije htela da reaguje, što je izazvalo proteste zastrašenih Roma. Država je posle tih incidenata zabranila "patrole", a ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter dao uveravanja da se uznemiravanje neće ponoviti.

Jako prisustvo policije je danas očuvalo mir, te nije došlo do sukoba desničarske "milicije" i Roma, rekao je predstavnik Crvenog krsta.

2024 © - Vesti online