Petak 22.04.2011.
21:38
Vestionline

Šeks nije počinio ratne zločine

Odbačena prijava protiv Vladimira Šeksa
 

Prijava je vezana za gubitke hrvatskih snaga prilikom napada na srpsko selo Mirkovce kod Vinkovaca 1991. godine.

Kako se navodi u saopštenju, krivična prijava je odbačena jer prijavljeno delo ne sadrži obeležja krivičnog dela koje se navodi u prijavi, niti ikakvog drugog krivičnog dela za koje se progon preduzima po službenoj dužnosti.

Navodi se da je podnosilac prijave Ivan Zovak tvrdio da je Vladimir Šeks odgovoran za neuspeh vojne akcije, preduzete 22. jula 1991., napadom na selo Mirkovce, kad je poginulo deset pripadnika Zbora narodne garde.

U toku pretkrivičnog postupka obavljeni su razgovori s podnosiocem prijave i prijavljenim Šeksom i pribavljene su izjave učesnika inkriminisanih događaja i drugih osoba koje raspolažu važnim podacima, relevantna službena dokumentacija i preduzete druge radnje radi provere osnovanosti prijave, navodi se u saopštenju.

"Analizom tako utvrđenog činjeničnog stanja, utvrđeno je da Vladimir Šeks u inkriminisano vreme nije obavljao dužnost predsednika kriznog štaba za istočnu Slavoniju i Baranju, niti je u navedenoj vojnoj akciji učestvovao onako kako to ističe podnosilac prijave, pa se u njegovim radnjama ne stiču obeležja ni prijavljenog ni ikakvog drugog krivičnog dela", zaključuju u tužilaštvu.

Zovak koji je 1991. godine bio predsednik tadašnje skupštine opštine Županja krivi Šeksa za pogibiju 10 pripadnika Zbora narodne garde prilikom akcije u Mirkovcima, jer je navodno o napadu prethodno obavestio komandu JNA.

2024 © - Vesti online