Petak 22.04.2011.
15:36
Vestionline

UNS: Bombardovanje RTS je ratni zločin

Napadom na RTS, po oceni Međunarodne federacije novinara, čiji su UNS i SNS punopravni članovi, počela je decenija napada na medije u konfliktnim zonama, a novinarska profesija postala opasnija nego ikada ranije, navedeno je u saopštenju.

UNS i SNS smatraju da vlast treba zvanično da odgovori na sva pitanja porodica žrtava i pomogne da se njihova potraga za pravdom okonča.

Stravičan zločin bez kazne: Zgrada RTS uništena NATO bombama

Na ovogodišnjoj Skupštini Evropske federacije novinara, koja će u junu biti održana u Beogradu, UNS i SNS tražiće podršku evropskih kolega za inicijativu da se 23. april, dan pogibije kolega iz RTS-a, obeležava kao dan sećanja na ubijene u medijima koji su bespravno proglašeni vojnim ciljem, dodaje se u saopštenju.

CEAS: Namerno žrtvovani

 

Nevladina organizacija Centar za evroatlantske studije (CEAS) upozorio je danas da ni posle 12 godina od pogibije 16 radnika Radiotelevizije Srbije (RTS) u NATO bombardovanju ovaj slučaj nema svoj potpuni pravni i pravedni epilog, što ide u prilog tvrdnji da ih je tadašnji državnih vrh namerno žrtvovao.


"Ni sadašnje vlasti nisu spremne da sve domaće vinovnike ovog zločina privedu pravdi, jer u pojedinim segmentima, a pre svega u cilju odbrane Kosova u granicama Srbije, sprovode politiku kontinuiteta sa zločinačkom politikom Slobodana Miloševića ili se od nje adekvatno ne ograđuju", navodi se u saopštenju.


Ova nevladina organizacija podseća da je, iako je prvobitnom optužnicom za krivicu u ovom slučaju bilo obuhvaćeno desetak lica, na suđenju pravosnažno osuđen samo tadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović i to za lakše krivično delo od onoga koje je stvarno počinio.


"Centar će tim povodom podneti zahtev za zaštitu zakonitosti kojom će se tražiti da se ta povreda prava u korist Milanovića, a na štetu oštećenih makar konstatuje", dodaje se u saopštenju.


Centar je pozvao parlamentarne stranke da osnuju anketni odbor koji će utvrditi sve okolnosti pod kojima su radnici RTS poginuli.


"Privođenje pravdi domaćih vinovnika ovog zločina ne znači amenstiju NATO", smatra CEAS.

2024 © - Vesti online