Petak 22.04.2011.
04:15
Vestionline

Hrvati menjaju Ustav da zaštite branitelje

Tako bi se Zakon o pravima hrvatskih branilaca iz domovinskog rata i članova njihovih porodica podigao na nivo ustavnog zakona, ističu u vladi. Ovaj predlog je vladin odgovor na inicijativu veterana koju su nedavno izneli na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor i nadležnim ministrima.

''Vlada podržava, prihvata i smatra to opravdanim i veruje da će to učiniti i Hrvatski sabor kako bi se branioci, kao jedna od najranjivijih društvenih grupa dodatno zaštitili, kao i da zakon bude dosledno sproveden'', izjavila je na sednici vlade premijerka Kosor.

Dodatno zaštiti branitelje: Jadranka Kosor
 

Ona je rekla da se "ove godine obeležava 20 godina od sticanja hrvatske samostalnosti za koju su najzaslužniji upravo hrvatski veterani svojom hrabrošću i odlučnošću iskazanom u ratu".

Premijerka Kosor je ocenila i da se do sada nisu dosledno poštovali neki delovi Zakona o pravima hrvatskih branilaca i članova njihovih porodica, pre svega o zapošljavanju dece veterana.

"Ako se zakon digne na nivo ustavnog zakona svi koji ga moraju sprovoditi tako bi se obavezali da se zaštita hrvatskih veterana i članova njihovih porodica dosledno sprovodi bez obzira na to ko je i kad na vlasti", rekla je Kosorova.

Ocenivši da će tu inicijativu podržati i Sabor, ministar veterana Tomislav Ivić rekao je da se sve zemlje staraju o svojim veteranima, a naročito zemlje, koje imaju "pobedničku vojsku".

"Hrvatska vojska je pobednička vojska, a Hrvatska ima dobro izgrađen sistem zaštite veterana koji će se predloženim izmenama ustava podići na još viši nivo nego do sada", kazao je Ivić.

2024 © - Vesti online