Petak 22.04.2011.
08:16
Beta

Klinton: Gadafi pada kao Milošević

Recept već isproban na Srbiji: Hilari Klinton
 


"Mi smo (u akciji) relativno kratak period vremena. Podsećam vas da su SAD i drugi partneri bombardovali ciljeve u Srbiji 78 dana", rekla je Klintonova novinarima u Vašingtonu.


Ona je ocenila da je uspeh te akcije bio zamagljen ostankom Miloševića na vlasti, ali je istakla da se nakon bombardovanja "pokrenula dinamika koja ga je, na kraju, odvela u Hag", pred Međunarodni tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji.


Upitana o opsadi libijskog grada Misurate, Klintonova je rekla da je to "neljudski" i da je režim pukovnika Moamera Gadafija odgovoran za "aktivnosti koje su za žaljenje a koje direktno ciljaju civile".


"Ali, borci opozicije se drže", rekla je ona, dodavši da je to delimično zahvaljujući intervenciji NATO-a.


Državna sekretarka SAD napomenula je i da postoje informacije da su "Gadafijeve snage možda koristile kasetne bombe protiv sopstvenog naroda".


Kako je saopštio Stejt department, Klintonova i njen holandski kolega Uri Rozental danas su razgovarali o načinima da se pojača finansijski pritisak na Gadafijev režim.
Imovina kojom raspolažu Gadafi i njegova porodica već je zamrznuta, odlukom UN. SAD sličnu meru preduzele 25. februara.


Međunarodna koalicija koju su predvodile Velika Britanija, Francuska i SAD pocecla je bombardovanje ciljeva u Libiji 19. marta. U tu akciju uključile su se i druge države članice NATO-a, koji je dve nedelje kasnije preuzeo komandu nad akcijom. 

2024 © - Vesti online