Petak 22.04.2011.
08:00
S media

Odeća koja štiti od sunca

Šešir i naočare kao obavezna odeća "protiv" sunca
 

Odeća sa UV zaštitom predstavljena u Australiji kao alternativa kremama sa zaštitnim faktorom 90-ih godina prošlog veka, a posle toga polako je počela da se širi po celom svetu. "Mot 50" je nova američka linija odeće koju je odobrilo Američko udruženje za rak kože, a testirana je i odobrena i od Međunarodne laboratorije za UV testiranja.

Osnivačice brenda, En Botika i Monik Mur, kažu da su inspiraciju dobile posle uobičajenog dana na plaži kad su uočile kako se tradicija uživanja u suncu promenila. Vreme opsesivnog tamnjenja zamenili su ogromni šeširi, naočare, tunike i boravak u hladu. Shvativši da većina odeće uopšte ne štiti od štetnih UV zraka, počele su da istražuju i posle više od godinu dana ispitivanja i testiranja različitih tkanina, osnovale modnu liniju.

Svaki odevni predmet koji su napravile ima UPF 50 (zaštitni faktor za odeću). Poređenja radi, obična bela majica ima zaštitni faktor 5. Odeća je namenjena svakodnevnom nošenju, izrađena od prirodnih vlakana i po poslednjoj modi. Cena je u rangu malo kvalitetnije odeće, a deo prihoda donira se za istraživanje lekova protiv raka.

2024 © - Vesti online