Četvrtak 21.04.2011.
20:28
Srna

Vučureviću podužen pritvor do 40 dana

Vučurević će ostati u pritvoru još neko vreme
 

Pritvor je produžen, prema obrazloženju suda, zato što se čeka izveštaj iz Haškog tribunala da su Vučurevića 2002. i 2003. godine haški istražitelji dva puta ispitivali o okolnostima u vezi sa Dubrovnikom i da protiv njega nije pokrenut postupak.

Ispunjeni uslovi za izručenje

 

Viši sud u Šapcu odlučio je danas da su ispunjeni uslovi za izručenje ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića i Bosni i Hercegovini, i Hrvatskoj i produžio mu ekstradicioni pritvor, izjavio je danas portparol suda Slobodan Velisavljević.

 

Na ove odluke Vučurevićeva odbana ima pravo da uloži žalbu Apelacinom sudu u Beogradu, a konačnu odluku da li će i kojoj državi biti izručen doneće ministarka pravde Snežana Malović, napomenuo je on.

 

"Još se čeka izveštaj iz Haškog tribunala na okolnosti da li je vođen postupak protiv njega 2002. i 2003. godine i, ako jeste, da li je obustavljen", pojašnjava Vujačić i dodaje da je šabački sud tražio od Haga izveštaj, kao i ambasador BiH u Beogradu Boriša Arnaut.

Vujačić smatra da je Hag do sada mogao da dostavi taj izveštaj, jer ne ide diplomatskim putem.

"Verovatno neko to koči. To se može i faksom dostaviti. Moje je očekivanje da to može da bude i danas, a može i 40-og dana", kaže Vujačić, ocenivši da se u ovaj slučaj "debelo umešala politika".

Vujačić je naveo da sud u Šapcu nije razmatrao zahtev BiH, te da je pritvor isključivo određen po hrvatskom zahtevu.

"Sudskom veću, koje je odlučivalo, predsedavala je niko drugi do sama predsednica suda, što je po zakonu, ali nije uobičajeno", rekao je Vujačić.

On je ponovio da je Vučurević juče saslušan po zahtevu BiH, koja ga tereti za zločine u Trebinju.

"Optužnica BiH za sada će stajati, jer ne mogu ni da ga puste, niti odrede pritvor po njoj kada stoji hrvatska optužnica. Sudija je rekao da je ovo krajnje neobična situacija da jednog čoveka traže dve države", dodao je Vujačić.

Ratni načelnik opštine Trebinje Božidar Vučurević uhapšen je 4. aprila u Srbiji po tužbi Hrvatske koja ga tereti za granatiranje Dubrovnika i uništavanje kulturno-istorijskih spomenika. Njegovo izručenje traže i Hrvatska i BiH, koja ga tereti za ratne zločine u Trebinju.

2024 © - Vesti online