Utorak 08.12.2009.
12:00
Tanjug

Nemačka prodaje svoje doze vakcina

Vakcina protiv novog gripa Nemcima izgleda ne treba

"Radi se o količini od 2,2 miliona neiskorišćenih doza vakcina", istakao je Rezler na sastanku u Berlinu posvećenom vakcinaciji. On je rekao da Ukrajina, u kojoj se novi grip naglo proširio, sada traži hitnu isporuku oko dva miliona vakcina protiv gripa A (H1N1), pa bi ona mogla da bude mogući kupac.

On je naveo da je od početka kampanje u Nemačkoj vakcinisano samo pet odsto od ukupnog broja žitelja te zemlje koja ima oko 82 miliona stanovnika, dok je vakcinu primilo 15 odsto lekara i ostalog zdravstvenog osoblja.

Regionalne nemačke države su, prema podacima koje je objavio lokalni dnevnik "Vestfalen-Blat", krajem novembra dobile oko 9,6 miliona doza vakcine "pandemriks" britanske farmaceutske kompanije "GlaksoSmitKlajn" od ukupno 50 miliona koje treba da budu isporučene do kraja marta 2010. godine. U Nemačkoj je, međutim, dosad vakcinisano samo između četiri i 5,8 miliona ljudi, objavio je "Vestfalen-Blat".

Nemački zdravstveni protokol predviđa primanje samo jedne vakcine počevši od pacijenata starosti od šest meseci pa naviše, dok se u početku računalo na dobijanje dve vakcine po pacijentu, tako da je i poručeno više vakcina, prenele su svetske agencije.

Uprkos stalnim apelima vlade da se vakcinišu protiv gripa H1N1, Nemci se izgleda slabo na to odazivaju, konstatuju glasila u Berlinu. Od pojave gripa A (H1N1) u Nemačkoj je registrovano, prema zvaničnim podacima, 190.000 slučajeva zaraze tim virusom koji je izazvao smrt 86 osoba.

2024 © - Vesti online