Sreda 20.04.2011.
23:42
Beta

Izraelski intelektualci za stvaranje palestinske države

Izraelski intelektualci se zalažu da Palestinci dobiju svoju državu

Peticija u kojoj se navode delovi iz Deklaracije o nezavisnosti Izraela, trebalo bi da simbolično bude potpisana u četvrtak u Tel Avivu, ispred zdanja gde je 14. maja 1948. proglašena država Izrael.

Palestinci zahtevaju priznavanje svoje države u okviru granica od 4. juna 1967, odnosno pre Šestodnevnog rata. U sastav te države bi ušao i istočni Jerusalim, Zapadna obala i pojas Gaze.

"Pozivamo na priznavanje nezavisnosti palestinske države kao suseda Izraela i u okviru granica naše nezavisnosti koje su određene primirjem iz 1949", navodi se u tekstu peticije.

To primirje je označilo kraj prvog izraelsko-arapskog rata koji je doveo do stvaranja Izraela. Te granice između Izraela i palestinskih teritorija nisu menjane sve do juna 1967. godine.

Inicijatori peticije ističu da Povelja o nezavisnosti Izraela iz 1948. proističe iz "Rezolucije UN o podeli od 29. novembra 1947. u kojoj se poziva na stvaranje demokratske jevrejske države i demokratske arapske države".

"Potpuno okončanje (izraelske) okupacije je bitan uslov za oslobađanje dva naroda", izraelskog i palestinskog, zaključuju izraelski intelektualci.

Peticiju su između ostalih potpisali profesori Jehuda Bauer, David Tartakover, Zev Sternhel, bivši predsednik Akademije nauka Menahem Jari, osnivačica partije Merec Šulamit Aloni i slikar i skulptor Dani Karavan, svi dobitnici nagrade Izraela, kao i dramaturg Jehošua Sobol.

Ta grupa intelektualaca je u januaru pokrenula peticiju protiv nacrta zakona o pokretanju parlamentarne istrage o finansiranju izraelskih nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava. Rasprava o tom nacrtu zakona za sada je odložena.

2024 © - Vesti online