Utorak 08.12.2009.
11:44
Tanjug

SAD: Prvi korak u rešavanju klimatskih promena

Prva sednica o klimatskim promenama održana u Kopenhagenu u ponedeljak
Evropska unija (EU) i Ujedinjene nacije (UN) pozdravili su ovu odluku SAD prenosi londonska BiBiSi.

Portparol EU je rekao da je odluka američkih vlasti dokaz rešenosti adminitracije predsednika SAD Baraka Obame da se uhvati u koštac sa klimatskim promenama.

Odluka u Vašingtonu je donesena u trenutku kada su se lideri 192 zemlje okupili u Kopenhagenu, gde je u ponedeljak počeo samit UN o klimatskim promenama.


Analitičari ističu da odluka, koju je posle niza vladinih istraživanja donela Agencija za zaštitu životne sredine, omogućava predstavnicima SAD da na svetskom klimatskom samitu u danskoj prestonici tvrde kako njihova zemlja preduzima energične mere u borbi protiv globalnog otopljavanja.


Vlada SAD želi, kako naglašava izveštač Bi Bi Si - ija iz Vašingtona, da reguliše emisiju štetnih gasova iz automobila, termoelektrana i fabrika.


Protivnici upozoravaju da će rezultat novih vladinih mera biti previše novih propisa zbog kojih će ljudi ostajati bez posla, a cene energenata rasti.


Predsednik SAD će, kako je ranije najavljeno, prisustvovati klimatskom samitu u Kopenhagenu na kraju tog dvonedeljnog skupa koji će trajati do 18. decembra.

2024 © - Vesti online