Sreda 20.04.2011.
12:06
J. Arsenović - Vesti

Strazbur kao poslednja šansa

Do sada je više hiljada ljudi iz Srbije na ovaj način pokušao da istera pravdu, ali je Sud u Strazburu doneo svega 51 presudu. Prema podacima s početka godine, u 48 slučajeva država je proglašena krivom, dok je u svega tri slučaja presuda je bila u korist države.

Tužbi sve više: Advokat Predrag Savić

Predrag Savić, advokat koji se u ime više od 300 klijenata i to ne samo iz Srbije, obratio Sudu u Strazburu, kaže da je pitanje vremena kada će se pred Sudom osporiti stav da je ustavna žalba delotvorni pravni lek u Srbiji, što praktično znači da građanin pre nego što pravdu potraži u Strazburu mora da iskoristi sve sudske instance u državi, pa i da se obrati Ustavnom sudu Srbije.


- Ustavni sud je spor i masovno odbacuje žalbe i predmete. A postoji i problem kada ustavna žalba bude usvojena jer novčanu nadoknadu procenjuje i isplaćuje Komisija pri Ministarstvu pravde. Obraćanje toj Komisiji je toliko komplikovano i praktično se drastično otežava naplata nadoknade štete. Nedavno sam imao dva klijenta koji su odustali od nadoknade kada su shvatili kolika je to peripetija - kaže Savić.


Novčane naknade koje je država dužna da isplati nisu velike i Sud po pravilu procenjuje ekonomsko stanje i standard određene države. Tako je Srbija u 2009. morala da isplati 33.000 evra nematerijalne štete, dok su troškovi postupka koštali budžet 14.000 evra.

Tužba protiv Nemačke

 

- Uskoro očekujem da moja klijentkinja iz Nemačke, inače srpskog porekla dobije spor "Andrić protiv Nemačke". Njen odštetni zahtev je 360.000 evra, koliko je ona izgubila zato što joj nisu priznali status medicinske sestre iako je ispolagala sve diferencijalne ispite - kaže Savić.

2024 © - Vesti online