Utorak 08.12.2009.
09:28 >> 13:08h
Tanjug

Radnici GIK-a prespavali pod šatorom na pruzi

Radnici GIK-a se greju uz improvizovanu peć "bubnjaru", napravljenu od limenog bureta

Ljajić, koji je u ime Vlade Srbije posredovao u pregovorima između predstavnika vlasnika i zaposlenih, kada je i postignut načelni dogovor o prodaji dela imovine kako bi se namirila radnička potraživanja, smatra da je dogovor jedini način obe strane budu koliko-toliko zadovoljne.

“Ovo što se sada radi firmu ‘1. maj’ vodi direktno u stečaj, što je najgora moguća varijanta za zaposlene”, smatra Ljajić.

On je podsetio da je radna grupa Vlade Srbije, odnosno njegovo ministarstvo samo posrednik u pregovorima između vlasnika privatizovanih firmi i zaposlenih gde postoje slični problemi.

Ljajić smatra da sve nesporazume treba prvo rešavati za stolom, a da za proteste nikada nije kasno.


Radnici su prugu blokirali na stanici Lapovo-varoš i prema rečima sekretara Samostalnog sindikata u tom kombinatu Nebojše Stankovića, radnici ne odustaju od zahteva i sve dok oni ne budu ispunjeni pruga neće biti deblokirana. Promrzle i izgladnele radnike tokom noći je posetio predsednik opštine Lapovo Dragan Zlatković koji je doneo sendviče i mineralnu vodu.

Poruku poslovodstva kombinata da je saglasno da namiri radnike prodajom dela imovine Samalostalni sindikat, prema rečima Stankovića, smatra neozbiljnom.

"Neka oni rade svoj posao, a mi ćemo svoj. Poslovodstvo je i do sada radilo šta im je volja, ne misleći na radnike i na pokretanje proizvodnje", izjavio je u utorak ujutru Stanković Tanjugu.

On je dodao da poslovodstvo radnicima dve godine nije isplaćivalo zarade i da su za prošlu godinu plate dobili ovog leta, kada su, takođe, blokirali prugu, i to zahvaljujući posredovanju predstavnika Vlade Srbije.

"Od početka naših protesta ne tražimo samo plate, već i pokretanje proizvodnje, jer nas je poslodavac poslao na plaćeno odsustvo u trajanju od devet meseci", rekao je Stanković i kao neozbiljno ocenio saopštenje poslodovodstva da od 250 radnika njih 150 u ovoj godini nije radilo ni jedan jedini dan.

Radnici "1. maja" ne prihvataju sporazum kojim treba da budu namireni od prodaje dela imovine, jer je, kako navode, reč o proceduri koja će trajati do kraja idućeg meseca.

2024 © - Vesti online