Sreda 20.04.2011.
03:46
Večernje novosti

Draža zadavljen i bačen u toplanu

Nije prošlo ni nedelju dana od kada je državna Komisija za utvrđivanje istine o Draži Mihailoviću, nakon višegodišnjeg rada, saopštila da je četnički komandant streljan na Adi ciganliji i da je tu njegova primarna grobnica, javljaju se oni koji opovrgavaju te nalaze.


Naime, bivši šef odseka Udbe za Leskovac, Nikola Ilić, u izjavi za ’’Večernje novosti’’, tvrdi da je Draža Mihailović zadavljen u zatvoru, a da su njegovi posmrtni ostaci završili u nekoj od beogradskih toplana.

Nekadašnji član Udbe odbacuje nalaze Komisije da je Draža Mihailović streljan na Adi

Nikola Ilić rešio je da progovori posle gotovo sedam decenija ćutanja i otkrije tajnu ’’koju je nosio na duši’’. Kako kaže, očekivao je da će Komisija za pronalaženje Mihailovićevog groba dati realniji izveštaj o rezultatima istrage, te posle svega što se desilo, ’’ne želi da bude odgovoran ukoliko istina o jednoj od najvećih misterija naše novije istorije ode s njim u grob“.


Istinu o stradanju četničkog komandanta, kako tvrdi Ilić, saopštio mu je 1957. godine ’’sada pokojni Vladimir Babić iz Bojnika, jedan od bivših šefova kabineta ministra unutrašnjih poslova Slobodana Penezića Krcuna“.


’’Draža nije ubijen ni sahranjen na Adi ciganliji. Nije streljan, već je udavljen u zatvoru. Dok je spavao, dežurni oficiri su mu navukli omču. Prethodno su ga naterali da popije više alkohola da bi se uspavao. Beživotno telo su umotali u ćebe i uz pomoć dva nemačka zarobljenika utovarili u kamion’’, priča Ilić.


On tvrdi ’’da je tu istinu čuo i pokojni Milutin Ristić, tadašnji načelnik leskovačke policije i da su razgovor sa Babićem vodili na Višoj školi za unutrašnje poslove“, a da je povod bio predavanje pukovnika Drecuna o hvatanju Draže Mihailovića.


Babić je tokom hapšenja i egzekucije Draže Mihailovića služio u jedinici Pete armije u Skoplju.


’’On nije znao u koju beogradsku toplanu je telo odvezeno. Zna samo da je ’ložač’ bio saradnik Ozne, kome je rečeno da je u ćebetu nemački zarobljenik’’, tvrdi Ilić.


Međutim, njegova ispovest je samo još jedna u nizu onih koje pričaju oni koji su ’’nešto čuli“ i kojima su ’’upućeni ljudi ispričali istinu o Draži“.


Čak je i sama državna Komisija priznala da o streljanju Mihailovića nije pronađen nijedan pisani trag, te da su do zaključka došli na osnovu iskaza svedoka.


Konstatovano je i da nije poznato da li su, i gde, odneti Dražini posmrtni ostaci. Najavljeno je da će teren na Adi biti skeniran kako bi se eventualno pronašli posmrtni ostaci Mihailovića, a potom izvršila i DNK analiza.

2024 © - Vesti online