Sreda 20.04.2011.
04:09
Press

Sud Jovanki vraća bisere i brilijante

Josip Broz Tito i Jovanka
 

Spisak stvari koji je sačinjen 2002. godine još nije saopšten, a kako nezvanično saznaje "Press", Jovanki Broz bi trebalo da pripadne veliki deo dragocenosti, najviše zlatnog nakita, brilijanata, dukata, umetničkih slika, kao i biserne ogrlice u dužini od čak osam metara, čak i jedna zlatna kočija.
 

Jovanka Broz je još 1984. godine podnela sudu spisak na više strana sa njenom ličnom imovinom koju potražuje iz Užičke 15, Muzeja "Matija Gubec", "Kuće cveća", Briona...
 

Pozlaćena kočija i konji, rođendanski poklon Titu iz Đakova, zatim 37 zlatnih ogrilica, "rols-rojs", "kadilak", "linkoln", tepisi, vaze, slike, knjige, vina... - stajalo je tada u spisku. Kako navode mediji, neke od ovih stvari Titova udovica će sada konačno i da dobije.
 

Postupak pred Prvim osnovnim sudom je u prekidu jer je Titov sin Žarko preminuo, pa je sud poslao poziv njegovoj deci Joški, Zlatici i Svetlani Broz. Nekadašnji Jovankin advokat Toma Fila kaže za "Press" da je država konačno sačinila pravi spisak imovine.
 

- Nisam više Jovankin punomoćnik da bih tačno znao šta je sve na tom spisku, ali sada postoje dokazi šta je sve predmet rasprave, odnosno koliko i čega ima - rekao je Fila.
 

Većina imovine koju je 2002. godine popisala Komisija Savezne vlade ući će u ukupno nasledstvo koje bi Brozovi naslednici trebalo da podele. Komisija je upisala biserne ogrlice ukupne dužine više od osam metara, dukate, zlatne kuglice, zlatne tabakere, ogrlice u više redova sa dragim kamenom i brilijantima.

Slede zlatnici, zlatni opiljci od nekoliko stotina grama, zlatne značke i satovi, zlatna kutija za šibice, kutije okićene brilijantima i razno drugo drago kamenje. To su samo neke od stavki na zvaničnom spisku.Osim ovog izuzetno vrednog nasleđa, Jovanka i Titovi sinovi i unuci dobiće u vlasništvo i veliku količinu srebra, escajge, srebrne poslužavnike i kutije za tompuse.
 

- Tu su i šahovski kompleti od slonovače, stilski nameštaj, oko 30 slika veoma poznatih slikara - rekao je izvor iz suda

2024 © - Vesti online