Sreda 20.04.2011.
00:21
Beta

Sirija: Ukinuto vanredno stanje posle pola veka!

Sirijski demonstranti najzad dočekali ukidanje vanrednog stanja
 

Agencija je dodala da je vlada odlučila i da ukine državni sud bezbednosti, koji je bio nadležan za suđenja političkim zatvorenicima. Vlada je usvojila i novi zakon kojim se dozvoljava pravo na mirne demonstracije.


Nije, međutim, jasno da li će ti koraci vlade uticati da ona ublaži oštre mere protiv demonstranata. Samo nekoliko sati ranije, vlasti su izdale ozbiljno upozorenje demonstrantima da okončaju proteste.


Kontradiktorne poruke, naime, usledile su samo nekoliko sati pošto su snage bezbednosti izvršile juriš na glavni trg u gradu Homsu, trećem po veličini u zemlji. Predsednik Sirije Bašar Asad okarakterisao je demonstracije kao "oružanu pobunu".

Sve počelo 1963.

 

Asad je prošle nedelje svom kabinetu naložio da ukine vanredno stanje, uvedeno u martu 1963. kada je na vlast došla njegova Baas partija. U vreme dok je vanredno stanje bilo na snazi, pod strogom kontrolom bili su mediji, prisluškivane su telekomunikacije, a bila su dopuštena i hapšenja bez naloga sudskih vlasti. Režim je vanredno stanje opravdavao činjenicom tehničkog ratnog stanja sa neprijateljskim Izraelom.

2024 © - Vesti online