Utorak 19.04.2011.
13:50
Vestionline

Tačijeve špijune obučavali i Amerikanci

Hašim Tači
 

Poslanik Hadžiju, poznat po nadimku "Kamiši", priznao je da je i sam bio član te "veoma specijalne" obaveštajne službe sve do njenog zvaničnog datuma raspuštanja 15. juna 2008. i objasnio da je uloga SHIK-a bila da "prikuplja informacije o različitim aktivnostima" i da ih šalje Kadriju Veseliju, koji ih je zatim prosleđivao državnim institucijama, nezavisno od partije na vlasti.


Bivši komandant SHIK-a Kamiši je negirao mogućnost umešanosti ove službe u kriminalne aktivnosti i naglasio da je "ponosan na rad koji je u njoj obavljao".


Međutim, Florin Krasnići, poslanik pokreta "Samoopredeljenje", izjavio je u kosovskom parlamentu da vlada ne izdvaja dovoljno novca za AIK već da finansira SHIK, i naglasio da "DPK imaju svoju ličnu obaveštajnu službu dotiranu sa 300 miliona evra", prenosi sajt.


Opozicija na Kosovu traži formiranje parlamentarne istražne komisije o ulozi SHIK-a, zvanično raspuštenog juna 2008. godine.


"Funkcionisanje SHIK-a je jedno od najvažnijih pitanja u posleratnom Kosovu zbog sumnji o umešanosti ove ilegalne organizacije u politički i ekonomski kriminal", naglasio je Burim Ramadani, poslanik partije Ramuša Haradinaja Alijansa za budućnost Kosova, prenosi sajt.


Inače, na poslednjim izborima na Kosovu, po prvi put su svi glavni akteri SHIK-a izabrani za poslanike kosovskog parlamenta.

2024 © - Vesti online