Utorak 19.04.2011.
06:43
Vestionline

Gadafi obećao humanitarcima pristup Misrati

Misrata pod opsadom već šest nedelja
 

Amos je rekla da je na sastanku u nedelju sa libijskim zvaničnicima u Tripoliju zatražila da UN dobiju dozvolu da posete Misratu i druge libijske gradove, kako bi se upoznale sa tamošnjom humanitarnom situacijom.

"Dobila sam garancije", rekla je ona u Bengaziju, a prenela agencija AP.

"Libijska vlada saopštila je da će obezbediti neometan ulazak preko tunišanske granice u Libiju, do Tripolija, kao i da će humanitarnim radnicima obezbediti siguran prilaz područjima koja su pod kontrolom vlade", kazao je danas portparol generalnog sekretara UN Farkan Hak.

"Gadafijeva vlada saglasila se da omogući misiji Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova da ode u Misratu", rekla je portparolka Stefani Barker.

Dogovor je postignut u nedelju tokom posete Amosove Tripoliju.

Omar Abu Zaid, šef Crvenog polumeseca u Misrati, uporištu pobunjenika koje Gadafijeve snage drže već šest nedelja pod opsadom, rekao je, pak, da je skeptičan prema Gadafijevim obećanjima da će timu UN obezbediti prolaz do Misrate.

"Gadafi priča mnoštvo besmislica. Voleli bismo bilo kako da pomognemo narodu Misrate. Ali ne verujemo Gadafiju", prenela je njegove reči francuska agencija.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" saopštila je da je u dosadašnjim sukobima u Misrati poginulo najmanje 267 ljudi, ali da je broj žrtava verovatno mnogo veći.

Novinska agencija Tunisa TAP navodi da je oko 11.000 Libijaca tokom poslednje sedmice prebeglo u Tunis iz zapadnih delova zemlje, gde se vode borbe Gadafijevih snaga i pobunjenika.

U izveštaju je navedeno da je oko 3.000 ljudi, uključujući žene i decu, stiglo tokom poslednja dva dana u južni tunišanski grad Dehiba, bežeći od sukoba, prenela je agencija Rojters.

2024 © - Vesti online