Utorak 19.04.2011.
00:55
Novosti

Patrijarh Pavle već na freskama

Patrijarh Pavle na freskama
 


Patrijarh srpski Pavle, samo godinu i po dana od upokojenja, na freskama hramova Srpske pravoslavne crkve već se prikazuje kao - svetitelj.
 

Sa zlatnim oreolom oko glave, patrijarh Pavle jesenas je oslikan u oltaru Hrama svetog velikomučenika Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici, ali i u nekoliko pravoslavnih crkava u Australiji. Freskopisci ga predstavljaju u plavo-beloj arhijerejskoj odeći, sa jevanđeljem u rukama i prstima spojenim za blagoslov.

Mesto u redu svetitelja, kako objašnjavaju u SPC, zaslužio je svojom verom i životom, a prva freska sa njegovim likom nalazi se u eparhiji koju je vodio duže od tri decenije.

- Patrijarh Pavle osveštao je 2005. godine hram u Mitrovici, što je jedan od razloga da se njegov lik nađe na zidovima crkve - kaže protojerej-stavrofor Milija Arsović, arhijerejski namesnik kosovskomitrovački. - Gledajući u fresku sa njegovim likom, osećamo kako nas i danas duhovno vodi kroz iskušenja kroz koja prolazimo na Kosovu i Metohiji.

Prota Milija dodaje i da će gotovo svaki Srbin o patrijarhu Pavlu izgovoriti reči - „sveti čovek“.

Isti blagi pogled, dobro upamćen u srpskom narodu, prikazan je i na freskama u dve crkve u Sidneju - hramu Svetog Save u Mona Vejlu i Svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu.

Freskopisanje pokojnog poglavara srpske crkve, prema tumačenjima stručnjaka za crkvene kanone i umetnost, nije ništa čudno, niti pogrešno. U pravoslavlju nije retkost da značajne ličnosti za svetitelje proglase prvo vernici, a da crkva ovakvo poštovanje kruniše upisom u imenoslov svetaca.

2024 © - Vesti online