Ponedeljak 18.04.2011.
20:14
Vestionline

Josipović: Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku

Nastavlja Tuđmanovu retoriku: Ivo Josipović

"Karakterizacija upotrebljena u presudi u kojoj se govori o međunarodnom sukobu znači da su snage u Krajini bile kontrolisane iz Srbije, pa ta presuda utvrđuje agresiju Srbije na Hrvatsku", rekao je on i naglasio da Hrvatska nije nastala na udruženom zločinačkom poduhvatu.

"Ne verujem da će ta slika biti promenjena jer zar bi UN, NATO, pa i EU primili takvu zemlju u svoje društvo", kazao je Josipović u emisiji Hrvatskog radija "S predsednikom na kavu".

U komentaru na izjavu srpskog predsednika Borisa Tadića o pomirenju, on je primetio da je "uvek važno da li je presuda ovakva ili onakva i tako obrazložena da izaziva dojam pravednosti, što građani ovde ne doživljavaju".

"Ni ja nisam siguran da li presuda doprinosi pravednosti, ali Hrvatska je žrtva agresije, a presudu je doneo sud UN, a ne sud Srbije ili EU", rekao je Josipović.

Na pitanje o utisku koji se stvorio u javnosti nakon prvog šoka da je presudom kriminalizovan ceo rat u Hrvatskoj, Josipović je odgovorio da mu je jasno da su građani šokirani usmenim obrazloženjem presude, iz koga se može steći takav utisak, ali da on to tako ne razume, niti prihvata, bez obzira na dikciju pojedinih delova obrazloženja presude.

On je istakao da je, i pored pominjanja tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana i ministra odbrane Gojka Šuška u presudi, presuda uvek individualna i da to nije presuda Tuđmanu i Šušku, kao što ni Gotovina i Markač nisu žrtvovani.

"Opšta ocena o ratu sadrži i nuždu da se prihvate i zločini koji su se dogodili", rekao je Josipović.

Predsednik Hrvatske je rekao da ne može govoriti o brionskim transkriptima, odnosno, legalnosti načina kojim su se oni našli u Hagu.

"Iz zapisnika se ne mogu izvoditi dokazi o udruženom zločinačkom poduhvatu jer treba prilično nategnuti određene interpretacije da bi se mogle shvatiti kao poziv na zločin", rekao je on i dodao da mu se ne čini da tu ima materijala za kazneni progon.

Josipović je podsetio da Hrvatska ima Ustavni zakon o saradnji s Haškim sudom i da prebacivanje dosadašnjim hrvatskim vladama zbog saradnje s Hagom nema smisla jer bi Hrvatska bez toga bila prezrena od međunarodne zajednice.

"Što se tiče odgovornosti države, Hrvatska je imala ulogu da je morala sarađivati s tužilaštvom, ali i odbranama, a one su često izražavale zadovoljstvo tom saradnjom", rekao je on.

Govoreći o najavi premijerke Jadranke Kosor da će Hrvatska ponovno tražiti da dobije status prijatelja suda, Josipović je rekao da Hrvatska nije stranka u postupku, a da bi odbrane trebalo da traže od suda da se Hrvatska i neke druge zemlje jave kao prijatelji suda.

"Važno je pobijanje teze o udruženom zločinačkom poduhvatu jer bi se time pobio veliki broj inkriminacija, pa bi i odbrane bile u puno boljoj poziciji", rekao je on.

Na pitanje o mogućem jačanju desnice, Josipović je odgovorio da će neko vreme neke malo desnije opcije imati više ođeka, ali da misli da će tu efekti koji se očekuju biti kratkog daha.

"Pitanje saradnje s Hagom ne sme biti predmet prepucavanja, nego stvar nacionalnog interesa, a ne međusobno prokazivanje", rekao je on i naglasio da s njegove strane neće biti podrške za preispitivanje odnosa Hrvatske s Haškim sudom.

2024 © - Vesti online