Sreda 20.04.2011.
01:00
Vestionline

Kako izgleda biti u "četiri zida" Zvonka Karanovića

Ovu knjigu možete poručiti putem interneta.


Četiri zida i grad je svojevrsni nastavak prethodnog Karanovićevog romana "Više od nule". Glavni junak je jedan od trojice vodećih likova iz prethodne knjige: Vladan Mitić – Tatula, ratni vojni invalid, sitni diler trave i psiho-opijata. On je čovek uzbudljive prošlosti i neobične životne sudbine: godinu dana je živeo u Amsterdamu i studirao na prestižnoj umetničkoj akademiji. Umesto da završi školu i život nastavi u inostranstvu, zbog važne odluke za koju je mislio da je jedina ispravna on se 1991. vraća u Srbiju i postaje žrtva najnovijih balkanskih ratova.

Osam godina kasnije, u Nišu pod bombama, on pokušava da osvoji devojku kojom je opsednut, ali ništa nije onako kako mu se čini. Njegov život naseljavaju likovi čudnih imena: Džizus, Lilit, Deksa Pantelejski, Srebrni Surfer, a tu su i njegova dva prijatelja Mihajlo i Gavrilo.

Zvonko Karanović rođen je 1959. u Nišu.
Svoje pisanje bazira na iskustvima beat književnosti, filma i pop kulture. Preko 13 godina je držao muzičku radnju i nije se obogatio. Dugo godina bio kultni andergraund pesnik urbanih generacija. Sebe smatra piscem sa margine iako se sticajem društveno-istorijskih okolnosti obreo u mejnstrimu.

U svojim knjigama ne opisuje spoljašnju lepotu sveta već njegovu unutrašnju tamu. Do sada je objavio sedam zbirki pesama: "Blitzkrieg" (1990), "Srebrni Surfer" (1991), "Mama melanholija" (1996), "Extravaganza" (1997), "Tamna magistrala" (2001), "Neonski psi" (2001), "Svlačenje" (2004) i roman: "Više od nule" (2004), "Četiri zida i grad" (2006).

2024 © - Vesti online