Ponedeljak 18.04.2011.
17:48
Vestionline

Bujanovac: Obuka srpske i stranih vojski

Srpska vojska spremna za saradnju sa kolegama iz celog sveta
 

- Baza "Jug" raspolaže značajnim smeštajnim i infrastrukturnim kapacitetima i potrebno je da se urade određeni zahvati na poligonima, u skladu sa našom procenom - rekao je Jeftić za najnoviji magazin "Odbrana".


On je istakao da je naša namera da "idemo u pravcu razvijanja centra za naše potrebe ali sa mogućnošću učešća predstavnika stranih armija".
 

Baza za ponos

Baza "Jug" je jedna od najvećih i najmodernijih u regionu i otvorena je novembra 2009. Zauzima oko 35 hektara zemljišta sa 66 objekata, od kojih su 44 objekta visokogradnje, ukupne površine oko 22.000 kvadratnih metara. Namenjena je za smeštaj oko 1.000 osoba i specijalne opreme i tehničkih sredstava, a pored objekata za ljudstvo, ima i kapacitete za obuku, logističku podršku, odmor i sportske aktivnosti.

- S obzirom na njen kapacitet, moguće je i razvijanje sadržaja koji se odnose na obuku za civilno-vojnu saradnju, planiranje za vanredne situacije ili različite kurseve - dodao je Jeftić.


Državni sekretar Ministarstva odbrane je istakao da će ta baza, svakako, "biti kompatibilna sa resursima koji postoje u regionu" i da se "radi o bazi koji ima velike potencijale".


- Priča o bazi "Jug" u ovom trenutku je u fazi izrade ozbiljnog projekta kako bi se ona razvila u mesto u kome će se odvijati obuka i priprema jedinica do nivoa čete, posebno onih koje su deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijama - istakao je on.


Baza "Jug" ima veliki značaj za očuvanje bezbednosti na području opština Preševo, Bujanovac i Medveđa, uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom.

2024 © - Vesti online