Ponedeljak 18.04.2011.
14:49
J. L. Petković - Vesti

"Džaba institucije na Kosmetu"

Srbi bez zaštite: Dragan Velić

- Jednostavno bavimo se samim sobom, a od suštinskih pitanja nema ništa, rekao je Velić. Govoreći o dijalogu Prištine i Beograda on smatra da poboljšanje kvaliteta života Srba na Kosovu i interesi države Srbije moraju biti kompatibilni, a centralna tema je - povratak raseljenih.


Velić je kritikovao postojeći sistem decentralizacije na Kosovu, jer "centralna vlast u Prištini može u svakom trenutku da ukine novoformirane opštine".


- Centralna vlast može da ukine novoformirane opštine sa srpskom većinom kad god im to padne na pamet, a da Srbe uopšte i ne pita, kaže Velić dodajući da je "broj opština sa srpskom većinom duplo manji od potrebnog, a da su postojeće ekonomski neodržive".
 

Dragan Velić bio je gost 28. emisije "Slobodno srpski" koja se već šest meseci emituje na kanalima nezavisne TV Mreže na Kosovu. Prošlog meseca počelo je emitovanje i na Radio televiziji Kosova, ali je obustavljeno nakon što jedan od gostuju bio Momčilo Trajković. Emisija je prekinuta u 18. minutu, a u obrazloženju autoru Budimiru Ničiću menadžment RTK je zaključio da "ako se govori o zločinima nad Srbima, potrebno je govoriti i o zločinima nad Albancima". Autor emisije Slobodno srpski Budimir Ničić očekuje da menadžment RTK preispita svoju odluku i ponovo počne sa emitovanjem emisije.

Velić koji je i kordinator komesarijata za izbeglice na Kosovu izneo je podatak da u centralnoj Srbiji trenutno živi 220. 000 raseljenih Srba, nekoliko hiljada u Crnoj gori, 15.000 osoba je interno raseljeno, dok u 17 kolektivnih centara u nenormalnim uslovima živi oko 1000 Srba i 1500 Roma.

Međunarodnu zajednicu i kosovske institucije smatra odgovornom za neuspeh povratka rasljenih, jer "ne postoji dobra volja za to, predviđena finansijska sredstva su mala, a povratnicima se ne pruža institucionalna zaštita".


- Sasvim je prirodno da želja za povratkm vremenom jenjava, a nepostojanje ekonomske perspektive negativno utiče i na one koji bi se vratili, kaže Velić.

2024 © - Vesti online