Ponedeljak 18.04.2011.
13:18 >> 23:01h
Beta

Nikolić pokazuje prve znake konfuzije

Uz Tomislava Nikolića u bolnici je supruga

U večernjim satima doktor tog centra Ljubomir Ilić rekao je da je Nikolićevo zdravstveno stanje nepromenjeno, ozbiljno i zabrinjavajuće i da je on veoma izmoren, na momente konfuzan i u stanju dehidratacije.

"Pacijent je iznuren, ne uzima ni hranu ni vodu, a porodica je sve vreme uz njega", rekao je Ilić, koji se novinarima predstavio kao "diplomac Harvarda kome u petnaestogodišnjoj karijeri nijedan pacijent nije preminuo".

Babić je ranije rekao da Nikolić "upravlja svojim postupcima u potpunosti i da nema nikakvih znakova da dolazi do popuštanja bilo kog vitalnog organa".

On nije želeo da iznese detalje o terapiji koju prima Nikolić, ali je kazao da se terapija primenjuje i da Nikolić dobija lekove za funkcionisanje srca i protiv bolova.

Lekar je istakao da ne leči Tomislava Nikolića, navodeći da se o njemu stara ozbiljan i kvalitetan lekarski konzilijum, a da on ima ulogu konsultanta za organizovanje kvalitetne zdravstvene zaštite.

Ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je večceras, povodom štrajka glađu i žeđu Tomislava Nikolića, da su lekari obavezni da pacijentu kome je ugrožen život pruže svu neophodnu medicinsku pomoć, uprkos njegovom eventualnom protivljenju.

"Zakon je isti za sve, pa i za ljude koji se brinu o zdravstvenom stanju Tomislava Nikolića. Ako je došlo do poremećaja svesti i do ugroženosti njegovog života, a to se prati najmodernijom aparaturom koju sam imao prilike sinoć da vidim, onda lekari moraju da preduzmu sve potrebne medicinske mere da se spreče neželjene posledice to jest pogoršanje zdravlja i da spreče smrtne posledice', rekao je
Stanković.

On je naglasio da su lekari obavezni da te mere preuduzmu čak i ako se pacijent tome protivi.

Stanković je dodao da nije upoznat sa detaljima lečenja Nikolića u privatnom Kliničko-bolničkom centru u Novom Beogradu. "U svakom slučaju, on je juče pristao na lečenje uz upotrebu medikamenata", rekao je ministar zdravlja.

Zamoljen da komentriše sinoćnju odluku da Nikoloć ne ide na VMA, nego na privatnu kliniku, Stanković je rekao da su lekari na VMA "visoko profesionalni" i da svima pružaju maksimalni tretman, ali da svako ima pravo na ličnu odluku.

"Svako ima pravo da veruje u lekare za koje smatra da mogu da mu pruže najbolju negu i ako se on odlučio na to, ja tu nemam ništa da dodam", rekao je Stanković.

Episkop bački kod Nikolića

 

Episkop bački Irinej došao je danas oko 19 sati u privatnu bolnicu u Novom Beogradu kako bi posetio predsednika naprednjaka koji već treći dan štrajkuje glađu i žeđu.

 

Episkop bački nije želeo da daje izjave novinarima, već je otišao u Nikolićevu sobu.

 

Nikolić je dao saglasnost da se novinarima daju na uvid svi laboratorijski nalazi, jer su to tražili, rekao je Babić i naveo da je on protiv toga, pošto je to suprotno lekarskoj etici i da on neće dati takav nalog.

Direktor beogradskog Kliničko-bolničkog centra Reik Huskić ranije danas je rekao da je Nikolićevo stanje pogoršano

Ranije tokom dana doktori su saopštili da je Nikolićevo zdravstveno stanje stabilizovano, ali da se situacija, kako se može i očekivati, pogoršava...

"Laboratorijski nalazi su očekivano povišeni i ukazuju na dehidrataciju organizma. Činimo velike napore i blansiramo terapiju poštujući volju pacijenta, budući da se još ne uočavaju medicinski fenomeni koji bi upućivali na konfuzno stanje, koje se očekuje ako pacijent odbija da uzima hranu i vodu", rekao je Huskić.

Patrijarh Irinej: Nije hrišćanski ubijati se...

 

Patrijarh srpski Irinej rekao je da lideru srpskih naprednjaka Tomislavu Nikoliću uputio poruku kojom ga je pozvao da odustane od štrajka glađu i žeđu, jer to nije hrišćanski.

"Nije hrišćanski ubijati i mučiti svoje telo", poručio je patrijarh Irinej iz Niša, u kojem će ostati još dan, dva, pre nego što se vrati u Beograd.

Nikolić je novinarima u bolnici rekao da nije dobio poruku
patrijarha, ali da bi tokom dana neko mogao i da mu je prenese.

Na pitanje novinara koju terapiju dobija Nikolić, Huskić je rekao da je terapija stvar "koja se vrši u okviru beogradskog KBC i nije stvar koja ide u javnost". Huskić je rekao da ako Nikolić nastavi da odbija hranu i vodu zna se kako se reguliše dehidratacija.



Nikolić je u subotu počeo štrajk glađu i žeđu zahtevajući raspisivanje vanrednih izbora, a u nedelju uveče je iz zgrade Doma Narodne skupštine, nakon što mu je pozlilo, prebačen u KBC na Novom Beogradu.

Santovac: Nikolić se uplašio dolaska Šešelja

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radiklane stranke u Skupštini Vojvodine Saša Santovac izjavio je u ponedeljak da je lider naprednjaka Tomislav Nikolić odlučio da stupi u štrajk glađu i žeđu “verovatno usled straha od povratka Vojislava Šešelja iz Haškog tribunala“.


Nikolić se opredelio za, “realno gledano, jednu nepromišljenu i nerazumnu odluku“ kako bi se izborio za raspisivanje parlamentarnih izbora, ne za mesec ili dva što bi bilo logično, nego u decembru, jer smatra da bi tad možda ostvario dobar rezultat, rekao je Santovac na konferenciji za novinare.


Funkcioner SRS smatra da je pravo pitanje “da li se Nikolić uplašio povratka Vojislava Šešelja“, pa štrajkom glađu “pokušava da proba da se izbori s onim što ga očekuje“ kad se lider radikala vrati iz Haga.


“Molitveni hod“ pristalica SNS u Nišu

Pristalice Srpske napredne stranke organizovaće u ponedeljak i narednih dana “Molitveni hod za život Tome i Srbije“, saopšteno je u Nišu.


Funkcioner SNS Dragiša Bojović rekao je da će se pristalice SNS u 18 časova okupiti ispred Narodnog pozorišta u Nišu i da će organizovati šetnju do Saborne crkve, gde će zapaliti sveće za zdravlje i spasenje Srbije.


Povod za hod je “lični i duboko nacionalni čin Tomislava Nikolića“, kazao je Bojović i dodao “da je lična drama Nikolića i velika drama u kojoj se Srbija nalazi“.

2024 © - Vesti online