Utorak 19.04.2011.
08:00
Sarajevo-x

Biraju partnere na osnovu boje kljuna

Mužjaci sa žutim kljunom otporniji na bakterije
 

Isto istraživanje je pokazalo da mužjaci koji imaju više boja na kljunu, imaju i zdraviju spermu. Istraživači sugerišu kako i ženke verovatno koriste ovaj princip kada biraju mužjake, boje su im vizuelni znak na osnovu kojeg izbegavaju partnere sa polno prenosivim bolestima.

Ova istraživanja su objavljena u časopisu "Džrnal of rojal sosajeti bajolodži leters" (Journal of Royal Society Biology Letters). Dr. Melisa Rouv sa Univerziteta u Oslu, koji je vodio istraživanje kaže da je ovo prvo istraživanje koje je pokazalo da je seme kod ptica podložno za delovanje bakterija.

"Pre toga, ovo je utvrđeno kod sisara, rakova i insekata, ali nikada kod ptica", kaže Rouv.

Istraživači su otkrili da se mužjaci divljih patki s više žutog pigmenta lakše bore protiv bakterija u semenu. Već od ranije je bilo poznato kako ženke partnere biraju po boji kljuna, ali novo istraživanje pokazuje kako boje otkrivaju važne informacije kada je u pitanju seksualno zdravlje.

"Na ovaj način one su u mogućnosti da izbegnu seksualno prenosive patogene bakterije i da se pare sa zdravijim mužjacima", kaže dr. Rouv.

2024 © - Vesti online