Ponedeljak 18.04.2011.
12:18
Vestionline

Đilas: Sada nije vreme za izbore

Dragan Đilas: Izbori posle kandidature
 

"Predsednik Boris Tadić je četiri puta u poslednja dva meseca razgovarao sa Nikolićem i rekao mu da Demokratska stranka prihvata da izbore raspiše odmah pošto bude poznato da li će Srbija dobiti status kanidata ili ne, ali da ne prihvata da bilo šta ugrozi put Srbije ka EU", rekao je Đilas.

"Izbori ugrožavaju taj put", smatra on.

Prema njegovim rečima, Tadić je Nikoliću precizno izneo stavove o raspisivanju izbora, odnosno da oni ne mogu biti raspisani pre nego što bude odlučeno da li će Srbija dobiti kandidaturu ili ne.

"Poenta cele priče je da želimo da preduzmemo sve da Srbija dobije kandidaturu, u tome se slažemo. Ono u čemu se ne slažemo jeste da li do 15. decembra, kada bi moglo da bude odlučivano o zahtevu Srbije, zakazujemo izbore ili ne, naš stav je da ne treba", objasnio je Đilas.

DS, prema njegovim rečima, nema mehanizam koji može da utiče na čoveka da odustane od štrajka glađu i žeđu.

On je dodao da mu je žao zbog poteza Nikolića, budući da štrajk glađu i žeđu može da dovede do pogoršanja njegovog zdravstvenog stanja i ugrožavanja života, ali da je to njegov lični problem i problem njegove porodice, kao i ljudi koji ga podržavaju, a koji su bili dužni da ga odgovore od tog vida političke borbe.

"Dužnost svakog njegovog prijatelja bila je da ga od toga odgovori, ne mozete da sedite pored njega i da ga podržavate da žrtvuje svoj život. Sumnjam u ljude koji su u okolini Nikolića i verujem da oni taj potez koriste u političke svrhe, svi oko njega", rekao je Đilas.

On je napomenuo da Nikoliću treba dati svu medicinsku pomoć, navodeći da privatna ustanova u koju je prebačen nije u mogucnosti da to obezbedi.

"Nađite mi ijednog čoveka koji je teško bolestan, a koji će između privatne klinike, koja je u blokadi, u kojoj zaposleni odlaze i ne primaju platu, i VMA ili druge klinike, izabrati ovo prvo", rekao je Đilas, dodajući da je jedan od lekara koji leči Nikolića doktor socijalne medicine.

2024 © - Vesti online