Ponedeljak 18.04.2011.
09:14
Vestionline

U sukobima u Misrati poginulo 17 ljudi

Ne jenjavaju borbe Gadafijev snaga i pobunjenika za Misratu
 

Prema bolničkim izveštajima na koje se poziva lokalni aktivista Rida al Montaser, u sukobima je poginulo 17 osoba, među kojima su i pobunjenici, a povređeno je 74 ljudi, javio je AP.

Isti bilans saopštio je i neimenovani radnik jedne nevladine organizacije koji je obišao bolnicu u Misrati, gde su eksplozije odjekivale do kasno u noć.

Gadafijeve trupe nekoliko nedelja drže pod opsadom poslednje veliko uporište pobunjenika na zapadu Libije, a danas su se probile do centra grada koji su zasule teškom artiljerijskom vatrom. Prema rečima stanovnika i očevidaca, na meti napada bile su bolnica, luka i stambene četvrti.

"Stanovnici su se navikli na zvuk minobacača i projektila. Snajperisti su i dalje na krovovima visokih zgrada i pucaju na sve što se kreće u centru grada", rekao je jedan žitelj Misrate.

Ranije juče pobunjenici su rekli da su snage libijskog lidera granatirale Misratu i ubile najmanje šest, a ranile 47 ljudi.


Saif Gadafi: Obračun sa teroristima, pa reforme

Sin libijskog lidera Saif al Islam Gadafi izjavio je u intervjuu za "Vašington post" da o reformama u Libiji može biti reči tek pošto še završi obračun sa teroristima.

Saif Gadafi: Moj otac se bori sa teroristima
 

On je rekao da SAD, umesto što napadaju Libiju, treba da joj pomognu u borbi protiv Al Kaide, a kada teroristi budu oterani iz Bengazija i Misrate, doći će vreme za razgovore o nacionalnom pomirenju i demokratiji, pod novim ustavom koji će ulogu Moamera Gadafija svesti na simboličnu.

"Najveći problem su teroristi i naoružana milicija. Kad se jednom njih rešimo, sve će biti rešeno", rekao je Saif Gadafi.

Govoreći na tečnom engleskom i bez savetnika, Saif Gadafi kaže da su protivnici njegovog oca brutalni teroristi i gangsteri, koje predvodi Al Kaida, a koja će se uskoro urušiti zbog unutrašnjih podela.

On je, takođe, dodao da se američki predsednik Barak Obama se pokazao da nije drugačiji od svog prethodnika Džordža Buša i u tom smislu napravio poređenje sa Bušovom tvrdnjom da je irački lider Sadam Husein posedovao oružje za masovno uništenje.

Iako je ranije bilo nagoveštaja da je Saif Gadafi zainteresovan za diplomatsko rešenje krize, njegov ton tokom intervjua, koji je trajao jedan sat, sugeriše da donosioci odluka u Tripoliju ne žure sa traženjem političkog izlaza, konstatuje "Vašington post".

2024 © - Vesti online