Ponedeljak 18.04.2011.
01:17 >> 01:23h
Vestionline

''Nikada nisam štrajkovao glađu''

"Otkuda bilo kome ideja da sam štrajkovao glađu. To je čista izmišljotina", rekao je Mićunović, koji se telefonom uključio u večerašnju emisiju televizije B92 u kojoj gostuje i zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić.

Ja štrajkovao glađu? Glupost...: Dragoljub Mićunović

Vučić je ranije danas optužio DS da se u osudi štrajka glađu i žeđu lidera SNS Tomislava Nikolića služi "lažima i prevarama" i rekao da su raniji lideri DS-a Zoran Đinđić i Dragoljub Mićunović takođe štrajkovali glađu.

Mićunović je večeras rekao da, koliko zna, ni Đinđić nikada nije štrajkovao glađu.

"To nije bio naš metod", rekao je Mićunović.

Vučić je u večerašnjoj emisiji, nakon izjave Mićunovića, ponovio tvrdnju da je Đinđić štrajkovao glađu u znak protesta zbog krađe na lokalnim izborima 1996. godine za vreme vladavine Slobodana Miloševića.

Zamenik predsednika SNS je pročitao, kako je kazao, izjave bivših lidera demokrata koji su u obraćanjima stranim diplomatama naveli da su počeli štrajk glađu, kao i izjave u kojima su najavljivali da će takav oblik protesta biti među njihovim metodama političke borbe protiv Miloševića.

Stanković: Obaveza lekara da čuva život

 

Pravo i obaveza lekara je da preduzme potrebnu terapiju i protiv volje pacijenta ako mu je život ugrožen, izjavio je ministar zdravlja Zoran Stanković.

 

Zoran Stanković

"Dok je pacijent svestan i može samostalno da odlučuje, ima pravo da odbije predloženi medicinski tretman. Takvu odluku potpisuje i to se odlaže u njegov medicinski karton", rekao je Stanković.

 

"Međutim, u trenutku poremećaja duševnog stanja ili poremećaja svesti na bilo koji način i kada je život ugrožen, lekar ima pravo i obavezu da preduzme mere i protiv volje pacijenta", kazao je Stanković.

 

Ministar je precizirao da je to tako "i po zakonu i po Hipkritovoj zakletvi" .

 

Na pitanje ko donosi odluku o primeni potrebnog medicinskog tretmana, odgvorio je da to čini ili neuropsihijatar ili lekar koji vrši zbrinjavanje bolesnika.

 

Stanković je dodao da neuzimanje vode i hrane dovodi do bolesnog stanja, a da je dužnost lekara da otkloni opasnost koja može da ugrozi život bolesnika.

Lider SNS Tomislav Nikolić u subotu ujutro stupio je u štrajk glađu i žeđu, zahtevajući prevremene parlamentarne izbore. On je noćas oko 20 sati je prebačen u privatnu bolnicu u Novom Beogradu.

2024 © - Vesti online