Nedelja 17.04.2011.
15:51
Beta

Gadafi ne odustaje od borbi za Misratu

Ni jedan dan ne prođe bez sukoba i stradanja u Libiji
 

Misrata je jedino pobunjeničko uporište na zapadu Libije koje Gadafijeve snage nedeljama drže pod opsadom, u toku koje su, kako navodi britanska agencija Rojters, poginule stotine civila.

Gadafijeve snage su i juče zasule projektilima Misratu, a agencije navode da je u tridesetominutnoj vatri ubijeno 30 civila i teško oštećna fabrika mlečnih proizvoda.

Snage libijskog lidera su su danas, takođe, upotrebile tešku artiljeriju protiv pobunjenika u blizini Adždabije na istoku Libije, u nastojanju da dođu do Brege, grada koji je od strateške važnosti zbog nafte.

Broj žrtava tog napada nije poznat, ali u borama zapadno od Adždabije juče je poginulo najmanje osam i ranjeno 27 ljudi. Najnoviji napadi ukazuju da su se Gadafijeve snage još više približile Adždabiji i stigle na manje od 20 kilometara od grada, javila je agencija Frans pres.

Organizacija "Hjuman rajst voč" je optužila Gadafijev režim da koristi kasetne bombe u Misrati, ali libijska vlada i vojska demantuju te optuzbe.

Stanovnici Misrate, koju Gadafijeve snage opsedaju nedeljama, sve su očajniji, a neki kritikuju NATO zbog toga sto nije vazdušnim udarima razbio opsadu.

"Civili dosda nisu zaštićeni, rekao je agenciji AP jedan lekar, navodeći da vazdušni udari NATO-a nisu dovoljni, jer civili svakodnevno ginu.

Funkcioneri NATO-a kažu da je teško gađati Gadafijeve snage u urbanim delovima.

2024 © - Vesti online