Ponedeljak 07.12.2009.
16:55
Tanjug

Crni bilans gripa H1N1 u Srbiji

Registrovano je 31 smrtnih ishoda od ove vrste gripa. Poslednja dva smrtna ishoda registrovana su 6. decembra, kod pacijenta sa hroničnim metaboličkim oboljenjem, iz Kragujevca koji je bio hospitalizovan na Infektivnoj klinici KC Kragujevac, i kod odojčeta sa imunodeficijencijom iz Aranđelovca, koje je bilo hospitalizovano u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Beogradu.


Na bolničkom lečenju nalazi se 575 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih je 21 priključen na respirator, a od ukupnog broja obolelih 72 slučaja obolevanja dovode se u vezu sa putovanjem.

Najveća učestalost obolevanja registruje se u uzrasnoj grupi od 5 do 14 godina. Od 414 laboratorijski potvrđenih slučajeva, 72 slučaja obolevanja se dovode u vezu sa putovanjem.


Najveći broj obolelih registrovan je u 45. nedelji ove godine, da bi u 46. nedelji došlo do blagog pada. U 47. nedelji nastavlja se trend opadanja oboljenja sličnih gripu.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu i na osnovu potvrde pandemijskog soja virusa gripa, prijavljene su epidemije pandemijskog gripa među stanovništvom Južnobačkog, Južnobanatskog, Severnobanatskog, Sremskog i Zapadnobačkog okruga, Kraljeva, Požege, Užica, Paraćina, Čačka, Ivanjice, Beograda i epidemije u školskim kolektivima u Nišu, Kragujevcu i Leskovcu, kao i epidemija u ustanovi za osobe ometene u razvoju u Aleksincu.





 

2024 © - Vesti online