Ponedeljak 07.12.2009.
16:30
Vestionline

Džoni Dep dolazi na "Kustendorf"

Manifestacija koju je osnovao reditelj Emir Kusturica posvećena je budućim filmskim stvaraocima, kao i velikim savremenim autorima, a glavni gost ove godine biće glumac Džoni Dep.

Za takmičarski program festivala prijavljeno je više od 300 filmova mladih reditelja i studenata filmskih škola širom sveta. Raznolikost tema i žanrova i visok kvalitet tih filmova, kako se navodi na sajtu, osiguraće da takmičenje za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje bude uzbudljivo i napeto.


Predsednik žirija biće poznata autorka stripova i rediteljka Marjane Satrapi (koja je oduševila filmofile dugometražnim animiranim "Persepolisom"), a članovi su filmska producentkinja i autorka Sara Driver i holivudski producent Džonatan Vajsgal (Jonathan Weisgal).


Program "Retrospektiva velikana" ove godine je posvećen slavnom glumcu Džoniju Depu (Johnny Depp), koji će u Drvengradu održati nekoliko radionica za studente, učesnike takmičarskog programa.


U izboru njegovih filmova biće prikazani "Edvard Makazoruki" (Edward Scišorhands, iz 1990), "Arizona drim" (Arizona Dream), u režiji Kusturice (1993) i "Doni Brasko" (1997).


U ciklusu "Savremeni trendovi" najavljeni su "Sve o Eli" (About Elly) Aghara Farhadija, koji je nagrađen za režiju na festivalu u Berlinu, "Soul kičen" (Soul Kitchen) Fatiha Akina, dobitnika specijalne nagrade žirija u Veneciji, "Vreme koje preostaje" (The Time That Remains) Elije Sulejmanija i drugi značajni filmovi iz ove godine, uključujući "Granice kontrole" (The Limits of Control) Džima Džarmuša, prošlogodišnjeg gosta "Kustendorfa".


Kao i u prva dva izdanja ovog festivala, posle projekcija gosti će držati radionice, u formi otvorenih razgovora sa studentima.


Svake večeri na Mećavniku će se održavati koncerti. Na listi učesnika su "Global.Kryner" (Austrija), "Os Festicultores Troupe" (Francuska, Španija), "Rubl" (Rusija), "Tonino Carotone" (Španija, Italija), "Aynur" (Turska).

Iz Srbije nastupaju Vlada Maričić, grupa "Vrelo" i na kraju - domaćin Emir Kusturica i "The No Smoking Orćestra".

2024 © - Vesti online