Petak 15.04.2011.
23:47
Vestionline

Ustavni sud: Nisu poništene sve odluke o razrešenju sudija

Pojedinačna odluka USS pogrešno protumačena
 

Ovu interpretaciju iznela je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, zaključivši da s toga "nema suštinskih prepreka za reviziju reizbora, koja treba da počne za desetak dana".


"Ustavni sud je poništio sve oduke VSS o razrešenju sudija koje su se javile u postupku reizbora", izjavila je Boljevićeva na konferenciji za nvinare i dodala da su odlukama Ustavnog suda otkonjene dileme kako VSS treba da postupa u postupku revizije i "kakva pravila da primeni".


Pogrešna interpretacija

Tim povodom, a u interesu istinitog i objektivnog informisanja, kako se kaže, Ustavni sud je saopštio da je reč o "pogrešnoj interpretaciji pravnih dejstava odluke Ustavnog suda" donete 21. decembra 2010. godine.


Ustavni sud je na toj sednici o većanju i glasanju doneo odluku o usvajanju žalbe neizabrane sudije Milene Tasić kojom su poništene Odluka Visokog saveta sudstva od 14. juna 2010. godine, kao i prethodna Odluka od 25. decembra 2009. godine u delu koji se odnosi na ovog podnosioca žalbe.


Odluka samo po konkretnoj žalbi

Ustavni sud sada podseća da je tom odlukom Visokom savetu sudstva "naloženo da ponovo odluči o prijavi podnositeljke žalbe na oglas za izbor za sudiju na stalnoj sudijskoj funkciji u Osnovnom sudu u Paraćinu i Višem sudu u Jagodini".


"Navedenom odlukom Ustavni sud je odlučio samo po žalbi neizabrane sudije Tasić, pa se njeno pravno dejstvo tiče samo ove, a ne i ostalih žalbi neizabranih sudija koje su podnete Ustavnom sudu", istaknuto je u saopštenju Suda.

2024 © - Vesti online