Petak 15.04.2011.
22:49
Blic

Nemate posao u Srbiji? Možete da prevozite kitove na Mars!

Kita za ruku pa pravac na Mars 
 

U Srbiji je moguće i ono što je nemoguće. Iako nema more, u njoj se mogu loviti kitovi, u njenim vodama mogu se hvatati krokodili, a osim standardnih životinja, mogu se gajiti kamile i lame. Na plodnim njivama mogu se uzgajati banane, ananas, avokado, mango i papaja.

I ako sve to ima malo veze sa zdravom logikom, Zakon o klasifikaciji delatnosti to dozvoljava. Tačka istog zakona pod šifrom 51.22 omogućava "vasionski saobraćaj", a onaj ko registruje firmu sa tom delatnošću može da se bavi "vasionskim prevozom putnika i tereta", ali i "lansiranjem satelita i svemirskih vozila".

U Odeljenju za privredu gradske uprave Kragujevca dovoljno je da se uplati 1.120 dinara (1.000 za takse i 120 za obrasce) i u roku od sedam dana dobija se poreski identifikacioni broj, matični broj firme i onda se može u biznis.

"Ako neko hoće da se bavi vasionskim prevozom imaće manje peripetija nego ukoliko želi da taksira po gradu. Jeste čudno, ali su zakoni najverovatnije prepisani iz država EU, ali ne i prilagođeni našim uslovima. Zato je, kako sada stoji u propisima, sve moguće", izjavila je Jelena Bojović, načelnica uprave.

Spisak pravih "bisera" je podugačak - u oblasti "akvakulture" pod šifrom 03.21 nalazi se "uzgoj morske salate i drugih jestivih morskih trava". U šifri 01.70 su "lov i traperstvo" i tu mogu da se love "morski sisari na obali, kao što su morževi i tuljani". U šifri 03.11 je "morski ribolov", gde spada i i lov na kitove, morske ježeve, sipe, kornjače i morske krastavce. Uz to, ista firma može da lovi i i morske sunđere i prirodne bisere...

Da su propisi prilagođeni svima, bez obzira na klimatske uslove, pokazuju i pravila iz oblasti poljoprivrede. Tu su otvorena vrata za uzgajivače biljaka koje služe za dobijanje narkotika (tačka 01.28).

2024 © - Vesti online