Petak 15.04.2011.
17:38
Fonet

"Draža zaslužio Memorijalni centar na Adi"

"Neka vreme, narod i istorija bude sudija koji će izreći konačnu presudu u ideološkom sukobu Draže i Tita", rekao je Mihailović, podsećajući da "vođa antifašističkog partizanskog pokreta" Josip Broz ima grob i memorijalni centar u Beogradu.

Drašković je rekao da se nada da će današnji dan biti most za premošćivanju "zabluda, nedopustivih mržnji i lutanja" u srpskom narodu, kako bi se Srbi izmirili, jer gotovo da nema porodice, a da nije "pukla po šavovima Tito ili Draža".

Parastos generalu Draži Mihailoviću je sa blagoslovom patrijarha srpskog gospodina Irineja služio vikarni episkop hvostanski Atanasije.

Parastos uz prisustvo ministra Srećkovića, Vuka Draškovića i građana
 

Komisija za pronalaženje zemnih ostataka generala Dragoljuba - Draže Mihailovića, komandanta Jugoslovenske vojske u Otadžbini, utvrdila je, kako se navodi u crkvenom saopštenju, "da je vođa prvog pokreta otpora protiv nacizma u Evropi ubijen i sahranjen na Adi Ciganliji, pored zatvora koji je kasnije srušen".


"Prema iskazima svedoka, đeneral Mihailović je ubijen u ranim jutarnjim časovima 17. jula 1946. godine. Komisija je izabrala jučerašnji dan da saopšti rezultate istrage, jer je upravo na taj dan - 14. aprila 1941. godine - đeneral Mihailović sa svojim Brzim odredom Prve armije Kraljevine Jugoslavije ugušio ustašku pobunu u Derventi na početku Drugog svetskog rata. Odatle je đeneral Mihailović, sa saradnicima koji nisu prihvatili kapitualciju, otišao na Ravnu Goru gde je začet prvi antifašistički pokret u Evropi", navodi SPC, dodajući: "Slava đeneralu Draži i svim herojima palim u odbrani Otadžbine!".

Jedini predstavnik Vlade Srbije na parastosu bio je ministar vera i dijaspore Srđan Srećković.

2024 © - Vesti online