Petak 15.04.2011.
17:11
Beograd

Srbija Firenci predstavlja svoje freske

Bazilika Santa Kroče u Firenci
 


Na izložbi, koju zajedno organizuju Turistička organizacija Srbije, Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva i Narodni muzej, biće izložene reprodukcije fresaka naših srednjevekovnih manastira pod zaštitom UNESKO, koje čine deo stalne postavke Galerije fresaka u Beogradu.


Izložba predstavlja značajan uvid u kulturu, umetnost i spiritualnost Srbije i srpskih vladarskih dinastija u periodu od 12. do sredine 14. veka, na teritoriji na kojoj je vekovima cvetala vizantijska umetnost, koja je i posle pada vizantijskog carstva nastavila da se razvija kao jedan od esencijalnih delova srpske kulture.


Među eksponatima će se naći više značajnih freski kao što su Mironosice na grobu Hristovom, Smrt Ane Dandolo, portreti kraljice Simonide i kralja Milutina.


Bazilika Santa Kroče u Firenci je poznata kao najveća franjevačka crkva na svetu, čije su mnoge kapele ukrašene Đotovim freskama, a značajno je napomenuti i da su tu sahranjene mnoge poznate istorijske ličnosti, kao što su Mikelanđelo, Galilej, Makijaveli, Rosini.


Izložba će biti otvorena do 15. maja 2011.

2024 © - Vesti online