Petak 15.04.2011.
16:23 >> 20:53h
Vestionline

Kosor: Ponosni smo na Oluju

Jadranka Kosor i Ivo Josipović na proslavi godišnjice Oluje

"Učninićemo sve u skladu s pravnim mogućnostima kako bi se ta kvalifikacija poništila u drugostepenom postupku", rekla je Kosor na vanrednoj konferenciji za novinare komentarišući presude hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku za ratne zločine tokom i posle akcije Oluja 1995.

Ona je istakla da je stav Vlade o akciji "Oluja" jasan, odnosno da je to bila "legitimna operacija s ciljem oslobađanja hrvatske teritorije".

"Svaka naša reakcija se u ovom trenutku pomno prati i meri. Želim, međutim, da kažem ono što verujem da osećaju svi hrvatski građani mi se istine ne bojimo, ponosni smo na sve koji su omogućili da budemo slobodna i nezavisna država", naglasila je Kosorova.

Ona je zahvalila građanima "što i u ovim trenucima pokazuju dostojanstvo", izrazivši uverenje da će se i sada pokazati "jedinstvo i vera u hrvatsku budućnost". 

Premijerka je posebno istakla da današnja presuda nije pravosnažna i da sledi žalbeni postupak, najavivši za poslepodne sednicu Vlade na kojoj će se raspravljati o daljim pravnim postupcima.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je danas da je osuđujuća presuda hrvatskim generalima, sa obrazloženjem i kaznom, a posebno tezom o zločinačkom poduhvatu, ozbiljan akt koji ga je šokirao.

"Generali su osuđeni za teška krivična dela i mnogi građani se sa tim teško nose. No, presuda ne dovodi u pitanje legalnost tih akcija", poručio je u izjavi novinarima Josipović.

"Uveren sam da takav zločinački poduhvat nije postojao, posebno jer teza ne podrazumeva da su svi pripadnici vojske i policije zločinci", rekao je Josipović.


"Očekujem da će mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti preispitane, pa i odbačene u žalbenom postupku", rekao je Josipović i istakao da, nezavisno od presude, Domovinski rat ostaje pravedni rat u kojem je sačuvana država.

Čermak stigao u Zagreb vladinim avionom

Hrvatski general Ivan Čermak, koga je Haški tribunal oslobodio optužbe za ratni zločin nad Srbima tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine, stigao je u petak oko 18.20 u Zagreb vladinim avionom.

Čermaka je na aerodoromu Pleso dočekala premijerka Jadranka Kosor koja ga je srdačno pozdravila, javili su hrvatski mediji. Bivši haški pritvorenik je oko 16 časova napustio pritvor u Ševeningenu, a izašao je na poseban izlaz tako da novinari nisu mogli da ga vide. On se uputio prema aerodromu u Roterdamu odakle je oko 16.30 avionom Vlade Hrvatske otputovao u Zagreb.

"Osećam se mučno. Niko u Hrvatskoj se nakon ovog što se danas u Hagu dogodilo ne može osećati dobro", rekao je Čermak ističući da je prva runda njegovog slučaja završena.

2024 © - Vesti online