Petak 15.04.2011.
11:23
Srna

"Zaustavićemo teror međunarodne zajednice"

Milorad Dodik: RS ne traži otcepljenje
 


"Visoki predstavnik je već `polomio zube` na neustavnim odlukama u Federaciji BiH kada je naseo na političke provokacije jedne strane. Ne verujem da ima hrabrosti da opet donosi odluke po diktatu te strane", rekao je Dodik odgovarajući na pitanje šta će preduzeti ako visoki predstavnik ponovo stavio iznad institutucija RS i poništio referendumsko izjašnjavanje građana.


Dodik je za beogradske medije pojasnio da ovim referendumom RS ne postavlja pitanje statusa BiH, ne traži otcepljenje, nego samo ravnopravnost i poziciju koju garantuje međunarodni ugovor kakav je Dejtonski mirovni sporazum.


Predsednik RS je ocenio da sve što se danas događa u Sarajevu jeste deo identičnog scenarija da se oslabi RS i od nje napravi razvlašćen entitet, koji bi bio bez institucija i postao samo poligon za sarajevske političke i druge diktate.


"To nećemo dozvoliti po bilo koju cenu. RS nikada nije bila jača i jedinstvenija nego što je sada", poručio je Dodik.


Predsednik RS je rekao da nema nimalo sumnje da će građani RS masovno izaći na referendum i u velikom procentu glasati za referendumsko pitanje koje glasi:

"Da li podržavate nametnute zakone visokog predstavnika BiH, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te njihovu neustavnu verifikaciju u parlamentu BiH?"


Dodik je istakao da je usvajanje odluke o raspisivanju referenduma u Narodnoj skupštini RS najsnažnija poruka međunarodnoj zajednici da izabrani predstavnici srpskog naroda ne pristaju više na vanustavno i antidejtonsko delovanje visokog predstavnika, ma kako se on zvao.

"Odluke koje su oni donosili su najčešće bile paušalne i neutemeljene, a BiH je i sama razvlašćena, jer pojedina važna pitanja nisu mogla da se donose bez presudnog uplitanja OHR. Godinama smo ukazivali da ta štetna politika mora da prestane, ali nismo naišli na razumijevanje u OHR-u. Vjerujem da je glasanje u Narodnoj skupštini RS sada i njima snažna poruka o jedinstvu srpskog naroda, ali i o njihovom dosadašnjem neustavnom djelovanju", rekao je Dodik.

Predsednik RS najavio je da će posle referenduma u RS biti zatraženo da Narodna skupština ponovo zaseda, usvoji nove zakone kojima će poništiti sve antidejtonske i neustavne odluke i zakone koje su nametali visoki predstavnici

2024 © - Vesti online