Subota 16.04.2011.
08:00
Vestionline

Operacije srca bez otvaranja grudnog koša

Operacije od sad i bez otvaranja grudnog koša
 

Metoda o kojoj je reč zove se transkateterska implantacija aortne valvule. Tom metodom se aortni zalistak zamenjuje putem katetera kojim se u telo ulazi kroz arteriju u preponi ili kroz arteriju ruke, te stoga nema potrebe da se otvara grudni koš.

Zahvat traje manje od jednog sata, glavni deo 30 do 40 minuta, a dan ili dva posle operacije pacijent se otpušta iz bolnice. Procedura je značajna jer se primenjuje na pacijentima sa preko 70 godina starosti, kod kojih je visok rizik izvođenja klasičnih operacija. Ovom metodom pacijentima se spasava i produžava život, koji time dobija novi kvalitet. na osnovu prvih rezultata, lekari ocenjuju da se normalna funkcija srca, odnosno novog aortnog zalistka održava sigurnih pet godina.

Prema najnovijim rezultatima studije koju sprovodi Američki koledž za kardiologiju (American college of cardiology), a koji su upravo objavljeni na najvećem svetskom kongresu kardiologa u Americi, ova intervencija pokazuje isti ili nešto niži mortalitet u odnosu na klasičnu operaciju.

U Evropi je to još uvek mlada metoda, intenzivnije se primenjuje u poslednje dve do tri godine, pa je ukupno obavljeno oko 30.000 zahvata. U našem regionu je tek pre mesec dana zaživela u Hrvatskoj i Crnoj Gori, gde su kardiohirurg dr Aleksandar Nikolić i interventni radiolog Goran Nikolić uspešno izveli prve četiri operacije.

2024 © - Vesti online