Petak 15.04.2011.
09:42
Srna

Ešdaun: Vojna sila, ako treba, na Srpsku

Poznat po odlukama lošim za Srpsku: Pedi Ešdaun
 

"Međunarodna zajednica mora potpuno drugačije da deluje prema BiH. Mora precizno da kaže da je spremna da po svaku cenu, uključujući čak i vojnu akciju, sačuva teritorijalni integritet i suverenitet BiH", rekao je Ešdaun.

Ešdaun je naglasio da EU i SAD "moraju da se probude i shvate da je politika nedelovanja u BiH propala, jer ako se to ne desi situacija će biti samo gora".

"Nadam se da će se u Briselu i drugim evropskim prestonicama konačno probuditi i uvideti u kojem smeru procesi idu. Uspostavljena je veoma opasna dinamika u BiH na svim stranama. Međunarodna zajednica mora da se probudi i deluje. U suprotnom, mi mesečarimo prema mnogo opasnijoj situaciji", rekao je Ešdaun za "Dnevni avaz".

Prema njegovom mišljenju, neke evropske zemlje "izgleda veruju da je najbolje ništa ne raditi u BiH, što je veoma opasno".

"Oni moraju jasno da kažu koje korake BiH treba da preuzme kako bi postala funkcionalna država i deo EU. Susedima, posebno Hrvatskoj i Srbiji, mora se reći da se od njih očekuje konstruktivno delovanje", rekao je Ešdaun.

On smatra da je "neka replika" Dejtona nemoguća u ovom trenutku. "Umesto vraćanja na 1995, treba da rešavamo probleme koje imamo pred sobom. Ne odbacujem ideju sazivanja novog Dejtona, ali nisam nešto posebno njome oduševljen", rekao je Ešdaun.

2024 © - Vesti online