Četvrtak 14.04.2011.
22:15
Vestionline

SAD: Bežite iz Zagreba kad osude generale

Ambasada SAD u Zagrebu savetuje američke državljane da izbegavaju centar grada tokom protesta koji se mogu pretvoriti u sukobe i postati nasilni, iako je namera organizatora da budu mirni. Ambasada ističe da bi na proteste moglo doći od 20.000 do 30.000 ljudi.

Međutim, današnji protest prošao je bez incidenata, a učesnici defilea krenuli su iz zapadnog zagrebačkog kvarta Trešnjevka i prolazeći centrom grada preko Trga bana Jelačića okupili se ispred katedrale na Kaptolu gde su prisustvovali misi za generale Gotovinu, Markača i Čermaka kojima će sutra Haški tribunal izreći presude za zločine u akciji "Oluja".

Kolonu ljudi u uniformama, među kojima je bilo i dece, okićenih mnoštvom zastava Hrvatske i svojih jedinica, pratilo je tek nekoliko policajaca.

Predsednik Udruženja specijalne policije Josip Klem izjavio je novinarima da je defile "moralni čin" i da je reč o mirnoj podršci hrvatskim generalima pred sutrašnju presudu u Hagu.

Potpredsednik udruženja specijalne policije Robert Hasija izjavio je da je "cilj defilea da pokaže jedinstvo, jer je deo javnosti uveren da su veterani razjedinjeni". Za sutrašnju presudu njegovom ratnom komandantu Markaču Hasija je rekao da bi svaka druga presuda osim oslobađajuće za njih bila poraz.

Za sutra je na Trgu bana Jelačića zakazan skup podrške generalima uz TV prenos izricanja presude, dok je za subotu na istom mestu zakazan protestni skup.

U završnoj reči, krajem avgusta i početkom septembra prošle godine, Tužilaštvo je predložilo da Gotovini bude izrečena kazna od 27, Markaču od 23, a Čermaku od 17 godina zatvora, dok je odbrana zatražila oslobađajuće presude.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je za cilj imao prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva sa područja Krajine u Hrvatskoj. Operacija "Oluja" i akcije koje su usledile, trajale su od 4. avgusta do 15. novembra 1995.

2024 © - Vesti online