Petak 15.04.2011.
00:52
Srna

Beograd: Kazna za sušenje veša 50 evra

Ovakav prizor više ne sme da krasi beogradske balkone

Ovakve kazne predviđa Odluka o komunalnom redu koju je Skupština Beograda usvojila na poslednjoj sednici. Prema toj odluci stanari su dužni da održavaju fasadu u urednom stanju, da vode računa da zidovi nisu iscrtani, izlepljeni plakatima ili zaprljani, kao i da vode brigu o dimnjacima, olucima i terasama.


Na prozorima, terasama, lođama i balkonima građani mogu držati saksije sa cvećem, sve dok one ne ugrožavaju bezbednost i ne oštećuju zgrade, a pod istim uslovima mogu se postavljati klima uređaji i antene, dok istaknute zastave moraju biti čiste i neoštećene.

Klima uređaji se moraju postaviti tako da se voda ne sliva na spoljne zidove, susedne zgrade ili javne površine, dok je onima koji žive u zgradama pod zaštitom potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu kulturnih dobara, da bi postavili klima uređaj.

Vlasnici i korisnici zgrade, takođe, dužni su da održavaju i površine oko njih, čiste, kose travu i održavaju staze. Prema Odluci o komunalnom redu, u Beogradu pasaži i prostor ispred ulaza u zgrade moraju biti osvetljeni, izlozi poslovnog prostora u zgradi i vitrine za izlaganje robe moraju biti uredni, čisti i aranžirani, dok se strogo zabranjuje izlaganje robe na vratima i prozorima prodavnice ili na okvirima izloga.

Odluka će zavesti red i među vlasnicima stovarišta i raznih otpada, koji su u obavezi da ograde svoje parcele tako da se ne vidi unutrašnjost. U suprotnom kazne su od 20.000 do milion dinara.

Poštovanje Odluke o komunalnom redu u Beogradu kontrolisaće komunalna policija i inspekcija, a komunalni policajci imaju pravo da pojedine kazne naplate na licu mesta.

2024 © - Vesti online