Četvrtak 14.04.2011.
17:11
smedia.rs

Ustavni sud poništio sve odluke o razrešenju sudija!

Ustavni sud pokazao šta misli o dobroj i poštenoj reformi pravosuđa...
 

"Ustavni sud je ponoštio sve oduke VSS o razrešenju sudija koje su se javile u postupku reizbora", izjavila je Boljevićeva na konferenciji za novinare i dodala da su odlukama Ustavnog suda otkonjene dileme kako VSS treba da postupa u postupku revizije.
"VSS sada zna na koji način treba da postupi i kakva pravila da primeni", rekla je Boljevićeva.


Ona je podsetila da za desetak dana treba da otpočne postupak revizije reizbora, i napomenula da su u toku razgovori na koji način taj postupak treba da se izvede. Boljevićeva je istakla da smernicama Društva sudija Srbije (DSS) može da se postigne "pouzdan, kvalitetan i brz rezultat u postupku revizije reizbora".


Ona je napomenula da suštinskih prepreka za postupak revizije reizbora nema, i da će sledeće nedelje u posetu doći evropski ekseprt koji će razmatrati stavove VSS i DSS.


Sudija Konstantin Mitić Vrankić objasnio je da Ustavni sud nije ovlašćen da naloži VSS kakvu oduku treba da donese pri odlučivanju u slučajevima reizbora, već kakav postupak treba da vodi i kakvu proceduru treba da sprovede.


Boljević je podržala stav predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović da bi zakon koji uređuje novu mrežu sudova trebalo promeniti, i podsetila da je Društvo i pre njegovog usvajanja ukazivalo da je "mreža sudova neprimenjiva i nefunkcionalna, i da je postpak opšteg izbora bio alibi da bi se sproveo reizbor".

2024 © - Vesti online