Četvrtak 14.04.2011.
13:07 >> 13:38h
Vestionline

Edin Džeko uhapšen zbog ratnog zločina

Rasema Handanović

Handanovićeva je, kao i Džeko, tokom rata u BiH bila pripadnik jedinice "Zulfikar" Armije BiH. Ona se sumnjiči za krivično delo ratnog zločina, ubijanje civila, streljanje i pogubljenja.

Handanovićeva i Džeko se sumnjiče da su tokom rata u BiH, kao pripadnici Specijalnog odreda za posebne namene pri štabu vrhovne komande Armije BiH, zajedno sa ostalim pripadnicima odreda i pripadnicima 45. brdske brigade Armije BiH "Neretvica" 16. aprila 1993. godine u jutarnjim časovima učestvovali u napadu u kojem je ubijeno nekoliko desetina civila, među kojima su i dva novorođenčeta.

Handanovićeva se sumnjiči i da je istog dana u popodnevnim časovima u zaseoku Gaj, selo Trusina, opština Konjic, zajedno sa drugim pripadnicima Specijalnog odreda za posebne namene, učestvovala u streljanju nekoliko zarobljenih pripadnika HVO-a i civila hrvatske nacionalnosti.

"Zolja" u akciji

Nakon streljanja trojice vojnika i troje civila u zaseoku Gaj u Trusini, Handanovićeva je uzela pištolj i svima koji su još davali znake života pucala u glavu. Svedoci su navodili da je to učinila "iz osvete jer su joj pripadnici HVO-a ubili mladića".

Handanovićeva je emigrirala u SAD i dobila američko državljanstvo 2002. godine. Džeko je u SAD došao 2001. i državljanstvo dobio 2006. godine.

"Dalja procedura zavisi od američkih vlasti. Mi se nadamo da će ona brzo biti sprovedena i da će nam ova lica, koja su uhapšena po nalogu BiH, biti brzo isporučena kako bi im se sudilo za ratne zločine", rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

2024 © - Vesti online