Četvrtak 14.04.2011.
12:00
K. Savić - Vesti - Foto:

Neka vam Uskrs bude radostan

Niti hoda, niti govori: Dušan Zagorac sa majkom
 

Novčane priloge od po 100 australijskih dolara namenio je samohranoj majci Danijeli Zagorac iz Vučja kod Leskovca, bratu i sestri Vladimiru i Biljani Zdravković iz Beograda i porodici osmogodišnjeg Stefana Radovanovića iz Smederevske Palanke.


Zašto je ovaj čovek dobrog srca odlučio da pošalje pomoć upravo ovim nesrećnim ljudima nije teško odgonetnuti, jer se u njihove domove odavno uselila bolest koja im ne da mira, ali i druge nedaće.
 

Upravo to je slučaj i sa 30-godišnjom Danijelom Zagorac, samohranom majkom dva sina, osmogodišnjeg Milana i petogodišnjeg Dušana, obolelog od cerebralne paralize i distrofije mozga, a koju je rešenje o otkazu dovelo u bezizlazan položaj.
 

Nakon razvoda, ostavši bez krova nad glavom, ova nesrećna mati se vratila u roditeljsku kuću i uz veliku podršku svojih roditelja, majke Vesne i oca Slaviše, uspela nekako da se vrati na pravi životni kolosek. I taman kad je sve krenulo svojim uobičajenim tokom, Danijela je nepravedno ostala bez posla u trafici, kao i bez prihoda od 17.000 dinara. Samim tim, našla se u velikom problemu kako će hraniti, lečiti i negovati svog teško bolesnog Dušana, ali isto tako i obezbediti starijem sinu Milanu obroke, obuću, odeću, školski pribor...
 

Slična sudbina pogodila je i porodicu Radovanović, čijem je sinu Stefanu, obolelom od teškog oblika distrofije mišića, potrebna transplantacija matičnih ćelija u jednoj ukrajinskoj bolnici. Nažalost, Stefanovi roditelji Renata i Darko Radovanović nisu u mogućnosti da svom sinu obezbede sredstva za spasonosni hirurški zahvat, koji bi pomogao da se spreči napredovanje bolesti i njeno širenje na očuvane mišićne grupe.

Operacija može da pomogne: Porodica Radovanović
 

I ova porodica živi u tuđoj, trošnoj kući i od jedne plate koja ne može da pokrije sve mesečne potrebe četvoročlane porodice. Uprkos želji, oni nisu u stanju da izdvoje ili uštede za njih golemu sumu od 10.000 evra koliko košta hirurški zahvat.
 

Naravno, sve ove činjenice i više nego strašne i teške bile su dovoljne da dobrotvor Boško Zubić iz Sidneja priskoči u pomoć ovim nevoljnicima i pošalje svoju podršku, kako novčanu tako i materijalnu, znajući da će im biti i više nego dobro došla.
 

Reporteri "Vesti" ispuniće želju svog čitaoca narednih dana i uručiti novčane priloge porodici Zagorac i Radovanović, šta će im pomoći da Uskrs proslave sa radošću, znajući da nisu sami u svojoj nevolji.
 

Biljana i Vladimir Zdravković

Kada je reč o bratu i sestri Vladimiru i Biljani Zdravković, njih je nešto drugačija sudbina snašla. Istina, ovo dvoje mladih ljudi jesu zdravi, ali je na njihova nejaka pleća pala bolest oca. On je teški psihički bolesnik, a sin i ćerka neguju ga sa mnogo brige i požrtvovanosti. Preskroman kućni budžet dopunjavaju radom preko studentske zadruge. Kako žive u Beogradu, Vladimir je već preuzeo donaciju svog dobročinitelja iz daleke Australije u Dopisništvu "Vesti".
 

Biće pečenja i kolača

 

- Molim vas da se u moje i Biljanino ime zahvalite tom dobrom čoveku od sveg srca. Ovaj dar će nam i te kako dobro doći da lepo proslavimo Uskrs. Biljana će se za to pobrinuti, budite uvereni. Ona je veoma vredna, mnogo radi i brine o ocu i meni, na čemu sam joj prezahvalan. Zato mi je teško što zbog silnih obaveza ne stiže da položi šest ispita koliko joj je ostalo da diplomira na Mašinskom fakultetu - rekao je 17-godišnji Vladimir Zdravković, po preuzimanju novčanog priloga.

2024 © - Vesti online