Četvrtak 14.04.2011.
04:50
Press

MMF: Srbija će imati najveći privredni rast u Evropi

Stručnjaci MMF-a prognozirali su oživljavanje privrede i smanjenje inflacije u Srbiji
 

Vodeći ekonomista Svetske banke Dušan Vujović istakao je da MMF sa više optimizma gleda na oživljavanje ekonomske aktivnosti u Srbiji nego u bilo kojoj drugoj državi jugoistočne Evrope i Evrope uopšte.

On ističe da MMF sa podjednakim optimizmom komentariše vraćanje na normalni nivo inflacije u Srbiji. U izveštaju se prognozira inflacija od 9,9 odsto na kraju ove godine, a 4,1 odsto u sledećoj godini.
 

- To će biti stabilan nivo u narednom srednjoročnom periodu, a projektuje se vrlo uspešno vraćanje na dugoročno stabilni nivo inflacije od oko četiri odsto - napomenuo je Vujović.
 

MMF predviđa i da će privredni rast Srbije biti izvozno orijentisan, pošto se očekuje poboljšanje deficita tekućeg bilansa. Vujović je naglasio da je jedina tamna strana što se ne očekuje smanjenje nezaposlenosti.
 

- Jedina stvar koja je loša je da ne gledaju sa optimizmom na situaciju sa nezaposlenošću. Srbija jedina, sa izuzetkom Španije, ima nezaposlenost veću od 19 odsto - rekao je Vujović.
 

Ekonomski stručnjak Miroljub Labus kaže za "Press" da je upoznat sa najnovijom analizom MMF-a i da su prognoze za Srbiju povoljne.

2024 © - Vesti online