Sreda 13.04.2011.
18:31
Vestionline

Razmotrićemo slučaj Vasiljevića ako Hrvatska ustupi dokaze

Vekarićje u izjavi agenciji Beta podsetio da između Srbije i Hrvatske postoji Sporazum o ustupanju dokaza, i da na osnovu njega hrvatsko tužilaštvo može da dostavi dokaze srpskom tužilaštvu koje će predmet razmotriti i izjasniti se o njemu.

Tužilaštvo u Osijeku je juče podiglo optužnicu protiv general-majora JNA Aleksandra Vasiljevića i potpukovnika Miroslava Živanovića zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u logorima Stajićevo, Begejci i drugim logorima u Srbiji

Hrvatski mediji nagađaju da bi taj predmet Hrvatska mogla da ustupi Srbiji, jer su Vasiljević i Živanović srpski državljani.

Razmotrićemo predmet: Bruno Vekarić
 

Srbija i Hrvatska su sredinom 2010. godine potpisale Ugovor o međusobnom izručenju, ali se taj sporazum ne odnosi na osobe koje su okrivljene i osuđene za ratne zločine. Županijsko tužilaštvo u Osijeku je Vasiljeviću i Živanoviću odredilo pritvor i za njima raspisalo poternicu.

Vasiljević je, kao bivši načelnik Uprave za bezbednost JNA, optužen po komandnoj odgovornosti za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logorima u Begejcima, Stajićevu, Sremskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradiški u kojima je ubijeno 19 civila od oktobra 1991. do maja 1992.

Živanoviću se stavlja na teret da je kao komandat logora Stajićevo i Begejci, dopuštao mučenja i nečovečno postupanje, i da je po nalogu Vasiljevića organizovao logore u koje su, protivno normama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, dovodili zarobljene civile i zarobljene pripadnike oružanih snaga Hrvatske.

Srpsko tužilaštvo vodi pretkrivični postupak o centrima za razmenu u Sremskoj Mitrovici, Stajićevu, Begejcima, Nišu i Vojno-istražnom zatvor u Beogradu, po tužbi koju je podnelo udruženje "Vukovar 1991".

2024 © - Vesti online