Utorak 12.04.2011.
17:23
Vestionline

K.Mitrovica: Otvara se Muzej o stradanju Srba

Tema muzeja je stradanje Srba na Kosmetu od Kosovskog boja do danas

Profesor prištinskog Univerziteta Dragiša Bojović izjavio je da će uloga muzeja biti očuvanje uspomene na sve Srbe koji su stradali od 14. veka do danas na ovom prostoru.

"Taj muzej će imati stalni izložbeni prostor, stalnu postavku, imaće biblioteku, gde će biti čuvane knjige koje govore o stradanju Srba na ovom prostoru, arhivu koja će čuvati originalne i fotokopije dokumenata koji govore o tome, galeriju umetničkih slika", rekao je on.

Profesor Bojović je kazao da je stradanje Srba bilo i biće inspiracija mnogih slikara i umetnika, i da će u okviru muzeja biti i kapela sa kriptom.

Gradska biblioteka "Vuk Karadzić" iz Kosovske Mitrovice priprema izložbu knjiga "Stradanje Srba na Kosovu i Metohiji u periodu od 1388. godine do 17. marta 2004 godine ".

Nadležni iz ove ustanove i predstavnici opštine uputili su apel izdavačima, bibliotekama, pojedincima da u koliko su u mogućnosti do 15. maja pošalju na poklon knjige iz ove oblasti na adresu opštine Kosovska Mitrovica, Kolašinska bb. Prikazane knjige ući će u bibliotečki fond muzeja.

Direktor Kulturnog centra u Kosovskoj Mitrovici Miodrag Radomirović kazao je da vest o otvaranju muzeja predstavlja šansu za sam Kulturni centar za organizaciju i suorganizaciju značajnih kulturnih događaja kojih je na ovom prostoru malo.

Zatražena je pomoć države Srbije, Ministarstva za kulturu i Kosovo i Metohiju da im izađu u susret, na način da reše probleme kulturnih objekata odnosno njihovog nedostatka na ovom prostoru.

2024 © - Vesti online