Ponedeljak 07.12.2009.
13:08

Četrdeset uhapšenih u Atini i Solunu

U Atini, gde je privedeno oko 300 osoba, uhapšeno je 26, dok je u Solunu "molotovljevih koktela" slobode lišeno 14 osoba. Dva 16-godišnja maloletnika zadržana su zbog bacanja "molotovljevih koktela" na policijska vozila, a postupak će biti pokrenut i protiv njihovih roditelja.

Svi uhapšeni će tokom dana biti izvedeni pred javnog tužioca. Strane agencije su javile da je u nemirima bilo više desetina povređenih, među kojima je i nekoliko policaja.

Najnovija erupcija nasilja otkrila je i nešto o čemu se i ranije govorilo - da zajedno sa grčkim anarhistima deluju i njihovi istomišljenici iz nekoliko evropskih zemalja.

Među više desetina uhapšenih tokom dvodnevnog nasilja u Atni i Solunu, bilo je i desetak stranaca, koji su u Grčku stigli da bi učestvovali i nasilju koje su pripremili njihovi ratoborni domaćini.


U grupi izgrednika, koje je policija u Atini privela bilo je i pet Italijana i trojica Albanaca, javila je ANA.


Ministar Mihalis Hrisohidis je, između ostalog, saopštio da su anarhisti, čija su obeležja crne zastave, putem Interneta i na drugi način, apelovali na anarhističke i fašističke grupe u Španiji, Italiji, Belgiji i drugim zemljama da im se pridruže na piru nasilja kojim se želeli da označe godišnjicu ubistvamladog Grigoropulosa.


Grčki anarhisti se pojavljuju prilikom sindikalnih i studentskih protesta, na fudbalskim utakmicama i kulturnim priredbama, uvek s ciljem - da ruše i podstiču druge da ih u tome slede.

Zaklonjeni masom, oni provociraju i napadaju policiju ili razbijaju sve pred sobom, što onda izaziva reagovanje čuvara reda i opšti haos u kojem stradaju i nevini, kao što je to bilo lani, kada je glavom platio mladi Grugoropulos.
 

U običnim danima, grčki anarhisti skreću pažnju na sebe podmetanjima manjih požara i bombi, razbijanjima državnih i javnih objekata, napadima na političare i strane zvaničnike.

Policija retko uspeva da ih otkrije, čak i u poslednje vrema kada su njihove mete postali i čuvari reda.

2024 © - Vesti online